Сирийски бежанец е заподозрян в подготовка на атентат в Германия

OFFNews 31 март 2017 в 21:10 2456 0

Бивш сирийски студент, поискал убежище в Германия, който вече е заподозрян в пропаганда в полза на групировката Ислямска държава, сега е заподозрян и в планиране на атентат в Германия, съобщи прокуратурата, цитирана от Франс прес и БТА.

Бившият докторант от Техническия университет в Дармщат беше арестуван в края на февруари. 36-годишният мъж беше заподозрян в разпространяване на пропагандни клипове на Ислямска държава в социалните мрежи, припомня АФП.

Следователите са открили на лаптопа му, конфискуван при ареста, планове за изготвяне на бомба, съобщи прокуратурата, която подозира, че той е искал да планира атентат на германска територия.

Защитата на заподозрения отрича той да е имал намерения да извърши атентат. Според адвокатите му фактът, че през 2014 г. е свалил от интернет планове за създаване на бомба, не доказва намерението му за извършване на нападение.

Заподозреният е подал молба за убежище в Германия, но в началото на годината местните власти започнаха процедура по експулсирането му. Той обжалва пред административния съд, отбелязва ДПА.

Според германското вътрешно разузнаване в страната има около 10 000 радикални ислямисти, като се смята, че 1600 от тях са способни да преминат към насилие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!