Сингапур ще проследява електронно всичките си ученици заради COVID-19

Александра Маркарян 04 ноември 2020 в 13:32 1943 0

Всички ученици на възраст 7 и повече години в Сингапур ще бъдат длъжни да носят проследяващо устройство или да инсталират определено приложение в телефона си от декември. Решението обяви Министерството на образованието (МОЕ) вчера.

И устройството, и приложението използват Bluetooth сигнал. Така ще се проследяват контактите на всеки ученик и при евентуално заразяване ще е по-лесно контактните да се изолират и тестват.

Токените ще се раздават безплатно.

Целта на властите е да успеят да подновят провеждането на конференции и да осигурят по-добро проследяване на места като киносалони, хотели, фитнес центрове, за да ограничат риска.

Децата няма да бъдат връщани от училище, ако са забравили или изгубили токена си, уточняват от МОЕ. Но трябва да напишат имената си върху тях, така че да могат да ги оставят например когато влизат да плуват в басейн и след това да вземат своето, а не чуждо устройство.

Правителството вече обяви, че използването на приложението TraceTogether или токена са задължителни на работното място,  в ресторантите и търговските центрове.

Властите уверяват, че данните за това кой с кого се е срещал се изпращат до Министерството на здравеопазването само при положителен резултат от тест за коронавирус.

Училищата в Сингапур са отворени от юни след двумесечно затваряне.

В понеделник в страната нямаше нито един случай на вътрешно заразяване от COVID-19 и един на човек, дошъл от чужбина. Във вторник случаите бяха 9, само два от които - при вътрешно разпространение. Днес новорегистрираните са 7.

Сингапур е на 73-о място в света по разпространение на коронавируса, по данни от Worldometers. При 5 866 105 души население направените тестове са 3 879 052. Общо смъртните случаи от началото на пандемията са 28. Активните случаи са 71. Няма тежко болни пациенти. 58 036 са общият брой на разболелите се, а на излекувалите се - 57 937.

В този списък България е №70 с общо 60 537 положителни за COVID-19, 746 392 теста при 6 930 208 население, 1 412 смъртни случаи и 210 души в тежко състояние.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови