Сингапур екзекутира мъж чрез обесване заради 1 кг. канабис

OFFNews 25 април 2023 в 10:55 2018 0

Тангараджу Супия

Снимка Би Би Си

Осъденият на смърт Тангараджу Супия

Сингапур ще обеси мъж заради трафик на канабис.

Планираната екзекуция в града държава предизвика спорове, тъй като активисти твърдят, че Тангараджу Супия е осъден на база слаби доказателства. Властите опонират, че той е получил справедлив съдебен процес. Те са планирали да сложат край на живота му в четвъртък. Екзекуцията бе предшествана от друга, извършена миналата година, на човек с умствени увреждания, който също беше осъден заради наркотици.

Азиатската държава Сингапур има едни от най-суровите закони срещу наркотиците, за които казва, че целят защита на обществото. Те предвиждат смъртно наказание за трафик на наркотици.

През последните дни семейството на осъдения на смърт и активисти изпратиха писма до президента на Сингапур Халима Якоб – първата жена президент на страната – с молби за помилването му. Британският милиардер сър Ричард Брансън призова за спиране изпълнението на екзекуцията и преразглеждане на случая.

46-годишният Тангараджу е осъден на смърт заради „съучастие в заговор за трафик“ на 1 килограм канабис от Малайзия в Сингапур през 2013 г. Въпреки че не е заловен по време на доставката, прокурорите казват, че той е отговорен за координирането на операцията и че са проследили два телефона, използвани от доставчик за връзка с Тангараджу.

Самият той твърди, че не е човекът, общувал с други хора, свързани със случая. Казва, че е загубил единия от телефоните си и отрича да притежава втория.

Съдът обаче прие, че мъжът е отговорен за координацията на операцията, заради което, съгласно сингапурските закони, не може да има по-леко от смъртно наказание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика