Синдикатът на ръководителите на полети в Македония заплаши със затваряне на въздушното пространство

OFFNews 05 януари 2024 в 11:01 1349 0

РВД

Снимка Pixabay

Синдикатът обяви стачка снощи, която ще трае до разрешаването на случая с нападнати служители.

Синдикатът на ръководителите на полети в Република Северна Македония обяви стачка снощи след нападение в сградата на държавното дружество „Македонска навигация“ (М-НАВ), при което пострадаха трима служители, предаде МИА.

Преди два месеца ръководителите на полети в Северна Македония бяха обявили стачка заради непрофесионалното според тях поведение на директорите по отношение на назначенията в системата, както и от неподходящите условия на труд и оборудване. Стачката беше отменена след постигане на споразумение между министъра на транспорта и съобщенията на страната Благой Бочварски и ръководствата на синдиката и на М-НАВ, който предоставя въздухоплавателно обслужване в Северна Македония, припомня БТА.

Министерството на вътрешните работи на Северна Македония потвърди, че вчера следобед са били нападнати трима служители на М-НАВ в сградата на дружеството, а засега са задържани четирима заподозрени. Синдикатът обяви стачка снощи, която ще трае до разрешаването на случая.

Не изключваме възможността за затваряне на цялото въздушно пространство, докато не се накажат отговорните за нападението. Преди всичко трябва да защитим всеки наш ръководител на полети, всеки служител в тази компания, както и пътниците, които летят“, отбеляза председателят на синдиката Александър Тасевски.

Часове преди нападението в М-НАВ Тасевски даде пресконференция, на която обяви, че от днес (5 януари) между 20 и 30 ръководители на полети и техните помощници, служители в дружеството, ще подадат оставките си от ръководни позиции като знак на подкрепа към синдикалните дейности и реакции от последната обява за работа в институцията, припомня МИА. Синдикатът се съмнява в незаконно наемане на персонал.

След нападението Тасевски бе повикан в Криминалния отдел на Министерството на вътрешните работи на Северна Македония заради показания на двама от тримата директори на М-НАВ Фахрудин Хамиди и Фасим Деари. Те са подали жалба срещу Тасевски заради „усещане за заплаха за живота им“.

„Смятам, че (кореспонденцията с двамата директори) тенденциозно се интерпретира погрешно, за да може да се използва срещу мен като председател на синдикат, като един вид натиск, за да се откажем от дейностите си“, коментира Тасевски.

Междувременно правителството на Северна Македония обяви уволнението на ръководството на М-НАВ и ревизия на начина на работа, които ще бъдат обсъдени на следващото заседание на 9 януари.

„На следващото заседание на правителството, насрочено за вторник, 9 януари 2024 г., за разрешаване на настоящата ситуация ще бъдат предложени и взети няколко решения – цялото ръководство и всички членове на Управителния съвет ще бъдат освободени; ще се открие спешна процедура за избор на нови членове на ръководството и Управителния съвет в публичен, прозрачен и законосъобразен процес“, пише в съобщение на правителството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика