Символът на Лондон - Биг Бен - замлъкна за 4 години (видео)

OFFNews 21 август 2017 в 14:56 7238 1

Камбанен звън от часовниковата кула на Уестминстърския дворец в Лондон отбеляза 12-ия час днес за последен път. През следващите 4 години Биг Бен ще претърпи сериозна реконструкция. Очаква се тя да приключи в края на 2021 година. Дотогава камбаненият звън ще се чува само при отбелязването на специални поводи, например при настъпването на Нова година, отбелязва Би Би Си. Британската медия излъчваше на живо, а местни жители, сред които и депутати, и туристи се бяха събрали на мястото, за да проследят на живо случващото се. Ръкопляскания последваха последния звън.

Ето колко е голям часовникът. Снимка: PA

Решението за спирането на камбаната с цел запазването на слуха на работниците разпали дебати по въпроса колко време кулата трябва да остане тиха. Първоначално депутатите не знаеха, че периодът ще е 4 години - най-дългият в историята ѝ. С това не беше съгласна и Тереза Мей. Британският министър-председател се възпротиви на твърдението, че това е правилното решение и поиска преразглеждането му.

Въпреки несъгласието то беше изпълнено днес.

13.7-тонната камбана на 96-метровата кула отбелязва времето от 157 години. Замлъкна за последно през 2007 г., а преди това за по-голям ремонт между 1983 и 1985 г.

Покривът на Елизабет тауър ще бъде възстановен, рамката на часовника ще бъде възстановена, ще бъде инсталиран асансьор. Тухленото ограждение ще бъде заменено със стъклено, за да може Биг Бен да се вижда и от стълбите - това са само част от предстоящите промени в най-често снимания символ на Лондон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews