Силно земетресение в Китай взе 13 жертви. Има разрушения, пътища са блокирани от свлачища (обновена)

Трусът стана по време на локдаун в Чънду, когато на хората е забранено да излизат

OFFNews 05 септември 2022 в 09:09 3470 0

Паднали камъни на път близо до град Лингчи в окръг Лудин в югозападната китайска провинция Съчуан.

Снимка БТА/АП

Паднали камъни на път близо до град Лингчи в окръг Лудин в югозападната китайска провинция Съчуан.

Силно земетресение с магнитуд 6.6 разтърси Югозападен Китай. Най-малко 13 души са загинали в провинция Съчуан, съобщи Би Би Си.

Земята се е разтресла в 12,52 часа местно време. Дълбочината на труса е 10 км по данни на Американския геофизичен институт. Епицентърът е на около 200 км югозападно от Чънду и на 40 км от град Кандин на брега на река Даду, който се счита за историческа граница между региона Кам в Тибет и Съчуан.

Трусът разтърси сгради в Чънду и съседния мегаполис Чунцин, като остави блокирани пътища и прекъсна телекомуникационни линии в районите, в които живеят над 10 000 жители. Жителите на 21-милионния Чънду бяха принудени да стоят в домовете си заради локдаун, наложен в петък от властите заради КОВИД. Някои се втурнали към дворовете си, други започнали да плачат, кучетата виели. Беше доста страшно - казва Лаура Луо, международен PR консултант, пред информационна агенция Ройтерс.

Земетресението прекъсна телекомуникационни линии, предизвика планински свлачища, които доведоха до "сериозни щети" и блокираха пътища, съобщават местни медии.

Електроцентрали са спрели работа в районите на префектура Ганзи и Яан.

Повече от 500 спасители бяха изпратени в епицентъра, а работници се трудят да разчистят пътните блокади, причинени от свлачищата.

Беше силно земетресение, къщата се тресеше силно, коментира местен жител на сайта на Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Много е страшно, пише друг. Умерено треперене, незначителни щети, описва преживяването си трети жител на Съчуан. 

Планинската провинция често е разтърсвана от земетресения. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews