Швеция използва за първи път антитерористичното си законодателство срещу мъж, събирал пари за ПКК

OFFNews 22 юни 2023 в 20:47 2148 0

Снимка БТА / АП

Досега Швеция винаги е проявявала дразнеща Турция търпимост по отношение на активистите на кюрдската ПКК.

Лице, обвинено в набиране на финансови средства за Кюрдската работническа партия (ПКК), се яви пред съда в Швеция в първия случай, в който скандинавската страна използва затегнатото си законодателство срещу тероризма за някого, обвинен в подкрепа на групировката, предаде турската частна телевизия НТВ.

Заподозреният, мъж на около 40 години, беше арестуван през януари за това, че размахвал пистолет и отправял заплахи пред ресторант в столицата Стокхолм.

Прокуратурата твърди, че целта на заподозрения е била да издейства пари за ПКК, която е призната за терористична организация от Турция, Швеция, Европейския съюз и Съединените щати.

Освен това се твърди, че заподозреният е играл ключова роля в дейността на ПКК в Швеция. Според сведенията той е поддържал контакти с лица, пряко ангажирани с финансирането на ПКК, и е действал от името на организацията.

Финландия и Швеция подадоха кандидатури за членство в НАТО скоро след като Русия започна войната срещу Украйна през февруари 2022 г. Анкара заплаши да блокира процеса, ако Финландия и Швеция не изпълнят нейните искания, отнасящи се преди всичко до сътрудничеството с Турция в борбата срещу тероризма.

В усилие да отговори на изискванията на Анкара Швеция прие през ноември м.г. закон за борба с тероризма, който позволява на властите да преследват лица, подкрепящи терористични групи.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви наскоро, че очаква Стокхолм също така да приложи на практика антитерористичния закон.

През март Турция ратифицира кандидатурата на Финландия за членство в НАТО, но все още има възражения срещу присъединяването на Швеция. Като мотив срещу присъединяването на Стокхолм към алианса Турция посочва, че Швеция укрива членове на кюрдски бунтовнически групировки, които Анкара смята за терористични.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика