Швеция изгони петима руски дипломати, били разузнавачи под прикритие

Красимир Крумов 25 април 2023 в 17:33 1803 4

Снимка БТА / АР

Швеция експулсира петима руски дипломати за извършване на дейности, които са несъвместими с дипломатическия им статут, предаде Ройтерс, като се позова на официално съобщение.

"Швеция извика посланика на Русия и го уведоми, че петима души, които работят в посолството, са помолени да напуснат страната в резултат на дейности, които са несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения", се казва в изявление на шведското външно министерство.

Швеция изгони трима руски дипломати през април миналата година след руското нашествие в Украйна. По-рано този месец съседна Норвегия обяви, че експулсира 15 служители на руското посолство, които според нея са служители на разузнаването, действащи под прикритието на дипломатически постове.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  2550

  4

  alfakentavur

  26.04 2023 в 07:29

  Не всеки служител в едно посолство е дипломат. Даже повечето не са, а са обслужващ персонал, сътрудници, съветници и например официални представители на въоръжените сили/разузнаването.

  Дипломат не може да е официално и разузнавач. И точно когато се прикрива като диполмат, а е разузнавач - това е разузнавач под прикритите.

  За да е по-ясно - чувала си за полицаи под прикрите, нали? Които се внедряват в мафията. Е, това значи ли че има и полицаи не под прикрите към мафията? Не.
  Казваме, че някой е под прикритие, когато реално не е такъв, за какъвто се представя. Без да е задължително да има реален на същата длъжност до него.

  875

  3

  Constanza

  25.04 2023 в 22:04

  Интересно. Т.е. разковничето е в това дипломатът предварително да заяви, че ще ни шпионира, и тогава няма да има проблем?

  2550

  2

  alfakentavur

  25.04 2023 в 19:00

  В някои посолства си има официални представители на разувнаването на съответната държава. Те може да имат и по един-двама официални помощници.
  Те не са под прикрите.
  Но когато някой от посолството се води учител по оркски език в оркското училище в съответната столица, а в същото време е и разузнавач - ето това е разузнавач под прикритие.

  875

  1

  Constanza

  25.04 2023 в 18:38

  Според уважаемата редакция има разузнавачи, които не са под прикритие?

   
  X

  За и против Гей парада