Швейцарското разузнаване очаква нови атентати от ИДИЛ в Европа

ОFFNews 02 май 2017 в 14:38 3404 3

Рискът от екстремистки атаки в Швейцария остава висок. В Европа се очакват още атентати на групировката "Ислямска държава" и нейни привърженици, заяви днес швейцарското разузнаване, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Констатациите са от годишния си доклад на Федералната разузнавателна служба за рисковете за Швейцария. "Най-вероятната терористична заплаха в Европа, а оттук и за Швейцария, ще продължи да идва от тероризма с джихадистки подбуди", се посочва в документа и се предупреждава, че трябва да се очакват нови атаки.
Според разузнаването най-голяма опасност представляват лица или малки групи, вдъхновени от "Ислямска държава" да извършват атентати в Швейцария или да използват швейцарската територия като база за организиране на други атаки.

То е идентифицирало над 500 потребители в интернет с швейцарски връзки, които са използвали социалните мрежи за разпространяване на джихадистката идеология.

Двама мъже, взели заложници и убили свещеник в Северна Франция през юли миналата година, бяха пътували през летищата на Женева и Цюрих. Друг мъж, който уби 12 души, врязвайки се с камион в коледен базар в Берлин, също беше посещавал Швейцария и е възможно да се е сдобил с огнестрелно оръжие там. "Не е ясно дали тези връзки с Швейцария са изиграли някаква роля в даденото нападение", се подчертава обаче в доклада на разузнаването.

Тъй като няма изгледи за край на борбата с "Ислямска държава", продължава да има голям риск агресивната битка за оцеляването на "халифата", водена с всички възможни средства, да се пренася все повече на територията на Европа, се казва в доклада.

Посочва се, че най-вероятните потенциални извършители на нападения са радикализирани лица, връщащи се от зони на военни конфликти, макар че е намалял броят на хората, заминаващи от Швейцария да воюват в Сирия и Ирак.
Според доклада основният риск е от атаки, извършвани с автомобили и ножове.

Швейцарският министър на отбраната заяви, че въпросът не е дали ще има терористичен атентат в Швейцария, а кога.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

2

Лопе де Вега

02.05 2017 в 14:51

Я виж ти! И аз очаквам атентати. Даже мисля, че голямата вълна предстои.

Поздрав!

10571

1

Hissarion

02.05 2017 в 14:47

Този доклад звучи като курсова работа на студент от УНСС. Тези сензационни разкрития може да ги изведеш и от вестниците.
 
X

Подкастът на OFFNews