Швейцарските спецслужби провалиха операция на руски шпиони в Давос

OFFNews 21 януари 2020 в 14:51 7088 0

Уилям Браудър

Снимка Independent

Спецслужбите в Швейцария предотвратиха операция срещу основателя на фонда Hermitage Capital Уилям Браудър.

„Швейцарските служби за сигурност попречиха на руска шпионска операция в Давос, вероятно насочена към мен“, написа Браудър в Туитър.

Двама предполагаеми руски шпиони бяха задържани от полицията в кантона Граубюнден през август 2019 г. с подозрението, че са подготвяли шпионаж по време на Световния икономически форум в Давос, пише швейцарското издание Tagesanzeiger.

Един от тях се представил като санитарен техник. И двамата са били с дипломатически паспорти. При разпитите казали, че смятат да пребивават в Швейцария от 8 до 28 август. Те обаче не са били акредитирани като дипломати, поради което не са имали правото да претендират за неприкосновеност в случай, че са задържани по подозрения в шпионаж, отбелязва изданието.

В интервю за Ройтерс Браудър казва, че след освобождаването им двамата са напуснали Швейцария. Той твърди, че е получил информацията за това от швейцарските служби за сигурност, но какъв е бил планът на шпионската операция, не е уточнено.

В Русия срещу Браудър са образувани редица наказателни дела. Той е обвинен за убийството на руския бизнесмен-емигрант Александър Перепиличний. По две от делата е осъден задочно на по 9 години затвор.

Руските власти поне 6 пъти го обявяваха за международно издирване. Всеки път централата на Интерпол обаче отменяше исканията с мотива, че Москва няма право да използва организацията за преследване на собствените си цели.

Преследванията срещу бизнесмена Браудър в Русия започнаха, след като той посочи виновните за смъртта на Сергей Магнитски, юрист на фонда Hermitage Capital.

Уилям Браудър е главният лобист за приемането в САЩ и в други страни на законите на Магнитски за санкциите срещу нарушителите на правата на човека.

Браудър е британски финансист и политически активист, роден в САЩ. Той е главен изпълнителен директор и съосновател на Hermitage Capital Management, инвестиционен съветник на Ермитажния фонд, който по едно време беше най-големият чуждестранен инвеститор в Русия.

Източник: Грани.ру

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови