Швейцария замрази над 130 милиона активи на бившия украински президент Янукович

OFFNews 17 февруари 2023 в 07:21 4119 1

Виктор Янукович

Снимка Getty Images

Виктор Янукович, бивш президент на Украйна

Швейцария започна съдебни процедури по изземване на над 130 милиона швейцарски франка, свързани с обкръжението на бившия украински президент Виктор Янукович, който през 2014 г. беше свален от власт, предаде Ройтерс.

Швейцарското правителство е инициирало производството в Федералния административен съд, за да конфискува парите, за които се предполага, че са с "незаконен произход", се казва в изявлението на Берн.

Засегнатите от производството лица са свързани с Янукович, който избяга в Русия, след като през 2014 г. беше свален от власт с масови протести. Миналата година Швейцария започна да проучва възможността за конфискуване на 100 милиона швейцарски франка след нахлуването на Русия в Украйна, но увеличи целевата сума на 130 милиона франка след допълнителни обсъждания.

Активите ще останат замразени в очакване на окончателно решение от Федералния административен съд, съобщи правителството, като добави, че всички активи, които са конфискувани, ще бъдат върнати на украинския народ по силата на международно споразумение.

Швейцария заяви, че изземването на активи се прилага само при извънредни обстоятелства, като например когато чужда държава преди това се е опитала да конфискува активите, но не е успяла да го направи.

Базираните в Швейцария активи на Янукович бяха замразени през 2014 г., а Украйна е поискала помощ за възстановяването им, въпреки трудностите заради войната. Активите "са били предмет на наказателно производство в Украйна и процедури за взаимопомощ, инициирани от Украйна", заяви правителството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови