Швейцария премахва граничния контрол по въздух за България и Румъния

OFFNews 24 януари 2024 в 18:35 2515 2

Снимка Pixabay

Паспортните проверки на швейцарските летища за хората, пътуващи по въздух от и до България и Румъния, ще бъдат премахнати. В сряда правителството на Швейцария се съгласи да последва решението на ЕС за отмяна на граничния контрол по въздух и вода за България и Румъния, съобщи швейцарското радио "Суисенфо", цитирано от БТА.

На 30 декември Съветът на ЕС единодушно реши да премахне проверките по вътрешните водни и въздушни граници за българските и румънските граждани, считано от 31 март. Ще остане само контролът по сухоземните граници, но Съветът посочи, че предстои в бъдеще да бъде взето решение и по този въпрос, отбелязва "Суисенфо".

Швейцария, която е член на европейската Шенгенска зона за безвизово пътуване, ще последва този пример. Румъния и България от своя страна също ще могат да издават шенгенски визи, съобщи швейцарското правителство.

Опитът с присъединяването на Хърватия към Шенгенското пространство на 1 януари 2023 г. показва, че подобно решение не води до чувствително увеличение на имиграционните потоци, посочи нечленуващата в ЕС Швейцария.

София и Букурещ се съгласиха да засилят борбата си срещу незаконната миграция. България и Румъния, членки на ЕС от 2007 г., освен това предприеха стъпки за цялостно прилагане на европейското право, което предвижда молбите за убежище да бъдат обработвани в страната, в която мигрантите са пристигнали, допълва "Суисенфо".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

2

демотиватор

24.01 2024 в 22:26

Предполагаемо същото ще важи и за швейцарци, идващи тук да видят "Швейцария на Балканите"... (ジ)

1000

1

KREATOR

24.01 2024 в 19:13

Няма лошо ! Задграничния паспорт вече не ми трябва в обозримо бъдеще.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика