Шведски изтребител се разби след сблъсък с птица, пилотът катапултира

OFFNews 21 август 2018 в 17:35 4864 0

Шведски изтребител "Грипен" се разби днес в Южна Швеция след сблъсък с птица, съобщиха властите като уточниха, че пилотът е успял да катапултира, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Става дума за сблъсък с птица, пилотът е трябвало да катапултира", каза за АФП Йохан Лундгрен, говорител на шведските въоръжени сили.

Инцидентът е станал на 8 км северно от база на ВВС, в изолирана гориста местност, близо до град Ронеби в Южна Швеция. Пилотът е изпълнявал тренировъчен полет с бомбардировача. Той е транспортиран в болница.

Сблъсъците на самолети с птици в Швеция не са рядкост и годишно има около 400 такива инцидента, каза Шарлот Билгрен, анализаторка на шведската агенция по транспорта в интервю за агенция ТТ.

Това не е първи инцидент за шведската отбранителна и аеронавигационна група "Грипен", която произвежда бойни самолети "Грипен".

През 2017 г. тайландски пилот загина в инцидент с JAS 39 Gripen по време на въздушно шоу. През 2015 г."Грипен", нает от Унгария, се повреди след като излезе от контрол над чешка военновъздушна база.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!