''Ще донеса пистолет, ще изнасиля жените, ще обезглавя всички еврейски бебета'': Студент в Ню Йорк е задържан заради заплахи

Нарастват случаите на насилие по религиозни подбуди в САЩ

OFFNews 01 ноември 2023 в 11:20 5997 3

Снимка Getty Images

Полицията в Ню Йорк арестува студент от университета Корнел, който е заплашвал с насилие свои съученици от еврейски произход чрез публикации в социалните медии през уикенда, съобщава Би Би Си. 

С потребителско име "Хамас" студентът е публикувал заплахите си в уебсайт, наречен Greekrank, като е заплашвал да застреля студенти с еврейски произход в престижния университет.

21-годишният Патрик Дай учи трета година в университета.

Полицията съобщава, че той е отправял заплахи, че ще донесе пистолет в кампуса, ще изнасилва еврейски жени и ще "обезглавява всички еврейски бебета". Освен това е планирал да атакува кафе, което се намира до еврейския център "Корнел".

За престъплението се предвижда затвор до пет години. Той трябва да се яви в съда в Сиракуза в сряда.

Губернаторът Кати Хочул, която е посетила кампуса на Корнел в понеделник, казва, че е „отдадена на борбата с омразата и пристрастията, където и да надигнат грозната си глава“.

В същото време в университетския вестник пише за поредица от антисемитски коментари в уебсайта Greekrank.

В публикациите се използват обиди спрямо евреите и се отправят заплахи за насилие, преследване и изнасилване на еврейски мъже, жени и бебета.

Моли Голдщайн, съпрезидент на Cornell Center for Jewish Living, каза пред Си Ен Ен, че "еврейските студенти в кампуса  се страхуват за живота си".

Заплахите срещу еврейската общност на Корнел идват на фона на съобщения за нарастващи антисемитски инциденти в страната.

Говорейки пред комисия на Конгреса във вторник, шефът на ФБР Кристофър Рей заяви, че след нахлуването на "Хамас" в Южен Израел на 7 октомври, антисемитските злоупотреби достигат "исторически нива" в САЩ.

В понеделник администрацията на президента Джо Байдън обяви, че работи за борба с антисемитизма и други речи на омразата в университетите чрез увеличаване на комуникацията с местните, щатските и федералните власти.

Конфликтът Израел-Газа доведе до нарастващо напрежение сред студентите в американските кампуси.

Миналата седмица полицията беше извикана в университета "Джордж Вашингтон", след като студенти прожектираха поредица от съобщения на някои еврейски групи, смятани за антисемитски, в библиотеката на кампуса.

А елитна адвокатска кантора наскоро отмени офертите за работа на трима студенти от Бръшляновата лига, свързани с писма, които изразяват подкрепа за палестинците и обвиняват Израел за атаките на "Хамас".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

3

GB

01.11 2023 в 17:58

Промити до мозъка на костите си!
Определено не искат (да работят за) своя държава, а искат евреите да нямат своя!
Омраза, омраза...

-1650

2

ob1

01.11 2023 в 13:36

Аха, образован и цивилизован представител на най-мирната религия...

400

1

демотиватор

01.11 2023 в 13:27

Поредният изверг... хем студент.
Добре, че са го хванали преди да почне да стреля по когото му скимне!
 
X

Да помогнем на украинските деца!