Шрьодер: дискусията за доставка на оръжие от Германия е излишна, не вярвам на военните решения

OFFNews 11 юли 2022 в 08:44 2399 1

Герхард Шрьодер и Владимир Путин

Снимка Пресслужба на Кремъл

Няма да спра да разговарям с Владимир Путин, заявява бившият канцлер.

Бившият канцлер на Германия и бивш член на съвета на директорите на “Роснефт” Герхард Шрьодер обяви за ненужна дискусията в Германия за доставките на оръжие за Украйна, съобщи ТАСС с позоваване на германските медии.

Шрьодер коментира войната в Украйна в интервю за “Франкфуртер алгемайне цайтунг”. “Защо трябва да се концентрираме върху доставките на оръжие? Не вярвам във военните решения. Войната може да бъде завършена само по пътя на дипломатически преговори. Съдбата на войниците и цивилното население на Украйна може да се поправи само по пътя на дипломатическото решение” - убеждава ексканцлерът в интервюто.

Още през март Шрьодер, който след канцлерството си беше трудоустроен на висока позиции в руския енергиен сектор замина за Москва да говори с Владимир Путин за войната. “Доколкото го разбрах (Путин) по време на нашия разговор, той е заинтересован от решение по пътя на преговорите.” - коментира с днешна дата и въпреки наличието на каквито и да е преговори с Путин бившият канцлер на Германия. По думите му всички страни трябва положат усилия да предотвратят по-нататъшна ескалация на конфликта. Шрьодер заявява още, че няма да се откаже от възможността да разговаря с Путин.

Герхард Шрьодер от месеци е критикуван за работата си в руските енергийни концерни, особено след избухването на войната в Украйна. В ръководството на неговата партия, ГСДП, има повече от 10 искания за изключването му от партията. В четвъртък в партийния окръг на ГСДП в Хановер започва производство срещу Шрьодер заради близките му контакти с руските енергийни концерни и Кремъл.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови