Шпионски скандал между НАТО и Русия

OFFNews 07 октомври 2021 в 18:49 2189 0

НАТО изгони 8 служители на руското представителство в Алианса и закрити други 2 позиции, след като са разкрити като шпиони, предаде Ройтерс. 

Така броят на хората, които Русия може да акредитира в Брюксел, е намален до 10. 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обясни, че решението не е свързано с конкретно събитие, а се базира на разузнавателни данни. По думите му служителите, на които са отнети акредитациите, са извършвали дейност в разрез с правилата на Алианса. 

Столтенберг добави още, че изгонените са необявени служители на руското разузнаване. "Отношенията ни с Русия са в най-критичната си точка от края Студената война. Отправили сме покана за заседание, но няма положителен отговор от Москва", каза още генералният секретар на НАТО.  

"Политиката ни към Русия остава последователна. Подсилихме сдържаща си сила и отбрана в отговор на руските агресивни действия и в същото време оставаме отворени за смислен диалог", казва представител на НАТО. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира изгонването на руските служители, като обясни, че перспективите за нормализиране на отношенията и възобновяване на диалога с НАТО са почти напълно подкопани. "Това е очевидно противоречие между изявленията на представители на НАТО за желанието им да нормализират отношенията с нашата страна", каза той. 

През 2018 г. Алиансът намали състава на руските представители от 30 на 20 души след отравянето на Сергей Скрипал в Англия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови