Шпионира ли САЩ Южна Корея: Изтекли документи от Пентагона разкриват, че Сеул не е искал да даде оръжия на Украйна

Секретният документ предполага, че САЩ са шпионирали своя десетилетен съюзник Южна Корея

OFFNews 11 април 2023 в 11:38 1983 2

Южнокорейският президент Юн Сук Йол и американският президент Джо Байдън

Снимка Getty Images

Южнокорейският президент Юн Сук Йол и американският президент Джо Байдън

Изтекли документи на Пентагона разкриват деликатен разговор между високопоставени южнокорейски служители за това дали да се изпратят оръжия в Украйна. Секретният документ предполага, че САЩ са шпионирали своя десетилетен съюзник Южна Корея, съобщи Би Би Си.

Това се случва две седмици преди планираното посещение на южнокорейския президент Юн Сук Йол при американския президент Джо Байдън, за да отбележат 70-ата годишнина от съюза между двете страни. Секретният документ предполага, че САЩ са шпионирали своя десетилетен съюзник Южна Корея. Възможно е изтеклата информация да влоши отношенията на Южна Корея както със САЩ, така и с Русия, подчертава британската медия.

Южнокорейските власти заявиха, че разследват изтичането, но че е невъзможно да се прихващат частни разговори в президентския кабинет и че тази дискусия не би могла да се проведе в частния подземен бункер на държавния глава. Междувременно Вашингтон се опитва да проследи източника на изтичането на информация, което според Пентагона представлява сериозен риск за националната сигурност.

Какво ни казва огромното изтичане на документи за войната в Украйна?

Според написаното в изтеклия секретен документ Южна Корея е била разколебана по въпроса дали да продаде боеприпаси, които биха могли да бъдат използвани от Украйна. Досега Сеул се съпротивляваше на призивте на Вашингтон да въоръжи Киев, като се позоваваше на политиката си да не доставя оръжие на държави във война, пише Би Би Си.

Миналата година Южна Корея се съгласи, че ще продаде артилерийски снаряди на САЩ, за да попълни запасите си, които бяха изчерпани от войната в Украйна. Като част от сделката Сеул настояваше САЩ да задържат снарядите за себе си, като те не могат да бъдат пренасочвани към Киев. Изтеклият доклад показва, че правителството е било обезпокоено от сделката и е подозирало, че САЩ наистина могат да предадат артилерията на Украйна.

В изтеклия доклад подробно се описва деликатен разговор на високо равнище от 1 март 2023 г. между двама от висшите съветници по национална сигурност на южнокорейския президент Юн Сук Йол.

Съобщава се, че съветникът на президента Юн по въпросите на външните работи И Мун-хуи е казал на тогавашния съветник по националната сигурност Ким Сунг-хан, че правителството е "затънало в опасения, че САЩ няма да бъдат крайният потребител" на боеприпасите.

Според изтеклия доклад южнокорейските власти са се притеснявали, че президентът Байдън би могъл да се обади директно на президента Юн и че ако Южна Корея промени политиката си за предоставяне на оръжия на Украйна, това би могло да изглежда така, сякаш е била подложена на натиск от страна на САЩ.

По време на разговора съветникът по националната сигурност на Южна Корея е предложил вместо това да продадат снаряди на Полша, като се има предвид, че "бързото предоставяне на боеприпаси на Украйна е крайната цел на Съединените щати".

Изтеклата информация породи опасения за сигурността в Сеул, като опозиционната партия се пита как САЩ са успели да прихванат разговор на такова високо равнище. "Това е явно нарушение на нашия суверенитет от страна на САЩ и свръхмащабно нарушение на сигурността от страна на Южна Корея", се казва в изявление на партията.

Съветникът на бившето либерално правителство  Ким Чен-дей определи случая като "катастрофа за разузнаването" за южнокорейците. "Това е върхът на айсберга. Няма начин това да е всичко", добави той.

Правителството на Южна Корея се опитва да омаловажи изтичането на информация, като заяви, че е съгласно с оценката на САЩ, според която някои от документите може да са били изопачени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

2

alfakentavur

11.04 2023 в 13:11

Забрави да попиташ защо бият негрите.
Яд ли ви е, рашистки мекеренца? На малкия пръст на САЩ не можете да стъпите (това че висши рашисти пращат децата си там не се брои), а и вече 410 дни се излагате както никота в цялата история на Оркландия.
Ако нямаше санкции, сигурно СССРайхът щеше да изнася тоалетна хартия за САЩ като в онзи виц :))))

-7195

1

vovchik

11.04 2023 в 13:04

Най-могъщата военна машина внася снарядчета от Азия.
Ей, не копирайте от рашките!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки