Логистични проблеми. Бундесвера няма части за редовното техническо обслужване на 155-милиметровите гаубици PzH 2000

Красимир Крумов 29 ноември 2022 в 21:07 4418 3

Снимка Wikimedia Commons

Освен всичко друго, се е оказало, че в бойни условия най-доброто германско оръдие се амортизира много по-бързо от очакваното.

Грешки във военно-икономическото планиране от страна на германското министерство на отбраната при поръчка на резервни части все повече застрашават бойната готовност на намиращите се на въоръжение в Бундесвера 155-мм германски самоходни гаубици PzH 2000, пише „Шпигел“.

След като достави на Украйна общо 14 самоходни гаубици PzH 2000, германското министерство на отбраната не успя да поръча необходимите пакети с резервни части навреме за редовното техническо обслужване на системите и по този начин да ги поддържа в работно състояние в Бундесвера.

Липсата на резервни части в армията на Германия не изненадва никого, отбелязва „Шпигел". В края на лятото отделът за обществени поръчки на Бундесвера безуспешно е информирал германското министерство на отбраната за необходимостта от поръчка на широка скала на комплекти от резервни части за гаубици PzH 2000 и ракетни системи за залпов огън MARS II, тъй като времето за доставка на специални материали за производството на тези пакети е много дълго. Недостигът на резервни части сега парализира така наречения ремонтен център, който Германия иска да създаде в Словакия до средата на декември.

Главният изпълнителен директор на Федералната асоциация на германската индустрия за сигурност и отбрана Ханс Кристоф Ацодин ясно заяви, че има проблеми със сключването на държавни договори в отбранителния сектор. Някои експерти, както пише Business Insider, твърдят, че до 2030 г. ще са необходими до 30 милиарда евро, за да се "затвори дупката" от недостига на боеприпаси. Обикновено обаче тези разходи се включват в бюджета и не се разпределят допълнителни средства за такива цели, отбелязва изданието.

Порталът Military Watch написа по-рано, че широко рекламираните самоходни оръдия Panzerhaubitze 2000, които в Германия са представени като най-мощните в света - показват в Украйна значително износване след само месец работа в бойни условия. Доставени в Украйна в края на юни, те вече са извън строя. Друг проблем на Panzerhaubitze 2000 е лошата съвместимост на оръдията с боеприпаси на трети страни от НАТО, въпреки че се обръща голямо внимание на обединението в алианса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

3

поп Дръвчо

29.11 2022 в 22:15

30 милиарда евро нещо не ми се виждат непосилна тежест за немската икономика.

345

2

Джендо Джедев

29.11 2022 в 21:59

А, добрутро, усетихте се! Е, поне бързо учите и действате. Та не ви мисля! ;)