Шотландия готви референдум за независимост

OFFNews 11 януари 2012 в 13:00 227 0

Шотландия готви референдум за независимост
Шотландия готви референдум за независимост

Шотландия се готви да проведе референдум за независимост от Великобритания през есента на 2014 г., съобщи Би Би Си, цитирайки премиера на съставната част от Обединеното кралство Алекс Салмънд.

Според него провеждането на допитването няма да бъде изненада за никого и ще срещне всеобща подкрепа. По думите на Салмънд Лондон е заел враждебна позиция в спора. Британският министър за Шотландия Майкъл Мур от своя страна изрази готовност да работи с Шотландската национална партия по въпроса. Преди няколко дни британският премиер Дейвид Камерън заяви в в телевизионно интервю, че партньорството с Шотландия е едно от най-успешните в световната история. Камерън каза, че ще бъде изключително тъжно, ако Шотландия реши да напусне Обединеното кралство и ще направя всичко по силите си, за да окуража оставането й. Той допълни, че така ще е най-добре за икономиката и обществото на всички във Великобритания, включително Шотландия. Междувременно правителство на Великобритания обяви, че Шотландия няма право да провежда референдум без разрешението на Лондон. Салмънд от своя страна заяви, че до 2014 г. има достатъчно време законовите пречки да бъдат преодолени.

През 1707 г. Шотландия сключва Акта на обединението, с който се съединява с Англия. Този  договор слага началото на Великобритания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови