Шолц: Парите за Украйна няма да засегнат социалната програма на Германия

OFFNews 23 юни 2024 в 20:10 736 0

Канцлерът на Германия Олаф Шолц

Снимка БТА/АП

Германският канцлер Олаф Шолц

Коалиционното правителство на Германия ще се придържа към начертаната си социална програма и ще съобрази с нея военната помощ за Украйна в преговорите за новия бюджет, които трябва да приключат идния месец, заяви днес германският канцлер Олаф Шолц в традиционното си годишно лятно интервю за държавната телевизия А Ер Де, цитиран от Ройтерс.

"Ще отстояваме възгледите си в социалната сфера и ще я развиваме", каза ръководителят на най-голямата икономика в Европа.

Трите партии в коалиционното правителство водят преговори за бюджета, които според Шолц трябва да бъдат завършени на 3 юли, преди срещата на върха на НАТО, която започва на 9 юли в американската столица Вашингтон. "Аз съм уверен, че ще бъдем в състояние да се споразумеем за бюджета през юли", заяви канцлерът.

Неговата ляво настроена Германска социалдемократическа партия (ГСДП), насочените към бизнеса либерали от Свободната демократическа партия (СДП) и Зелените, които имат представители в правителството, търсят съгласие по въпроси като парите за социални помощи и новите жилищни площи, като в същото време сами си налагат правила, ограничаващи държавните заеми, отбелязва Ройтерс.

Запитан дали помощта за Украйна е под въпрос, като се има предвид сложната ситуация с държавния бюджет, Шолц отговори, че според него "няма вариант да се промени нещо в това отношение".

"Винаги съм бил за проявата на благоразумие и за използването на всяка възможност за мирно развитие на ситуацията (в Украйна), което не включва капитулация на Украйна", заяви канцлерът. Той добави, че правителството ще заеме по-твърда позиция спрямо германските граждани, които само взимат социални помощи и отказват да си намерят работа, както и за тези, които са подпомагани от държавата и същевременно си осигуряват допълнителни доходи с нелегален труд.

Твърденията, че броят на такива хора в Германия расте, са част от популистките нападки срещу сегашното германско правителство, предаде БТА. 

Виж още за:
    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво говорят руснаците за F-16