Шолц: Нуждаем се от геополитически, разширен и реформиран ЕС, отворен към бъдещето

OFFNews 09 май 2023 в 21:39 1196 3

Олаф Шолц

Снимка БТА/АП

Олаф Шолц

В Деня на Европа - 9 май, германският канцлер Oлаф Шолц призовава за обединена Европа, способна да се променя, за да си осигури място в утрешния свят, съобщиха от Европейския парламент. 

Канцлерът подчерта, че Европа носи глобална отговорност отвъд своите граници, "защото благосъстоянието на Европа не може да бъде отделено от благосъстоянието на останалия свят". Светът на 21-ви век, каза той, "ще бъде многополюсен, той вече е такъв".

Шолц посочи три поуки за ЕС: "Първо - бъдещето на Европа е в нашите ръце. Второ - колкото по-обединена е Европа, толкова по-лесно ще можем да си осигурим добро бъдеще. И трето - не по-малко, а повече отвореност и сътрудничество са на дневен ред".

За да се осигури мястото на Европа в утрешния свят, ЕС трябва да се промени, заяви канцлерът. "Нуждаем се от геополитически ЕС, от разширен и реформиран ЕС и от ЕС, отворен към бъдещето".

По повод на войната на Русия срещу Украйна той заяви, че сега ЕС трябва да определи посоката за възстановяване на Украйна. Просперираща, демократична, европейска Украйна е най-ясното отхвърляне на империалистическата, ревизионистична и незаконна политика на Путин.

В един многополюсен свят страните от глобалния Юг са важни партньори, продължи канцлерът Шолц. Европа трябва да се застъпи за продоволствената сигурност и намаляването на бедността и да спази обещанията си за действия в международен план за опазване на климата и околната среда.

По отношение на разширяването канцлерът заяви, че "една честна политика на разширяване изпълнява обещанията си - на първо място към държавите от Западните Балкани". Той също така обяви, че ще настоява за разширяване на обхвата на вземането на решения с квалифицирано мнозинство за повече решения, свързани с външната политика и данъчното облагане.

Говорейки за миграцията и убежището, той заяви: "Обединени сме от целта за по-добро управление и регулиране на незаконната миграция - без да предаваме нашите ценности". В много части на Европа има нужда от работници от трети страни, продължи той, и ако Европа съчетае редовната имиграция с изискването страните на произход и транзит да приемат връщането на хора, които нямат право на престой в Европа, "всички страни ще спечелят“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

2

dolivo

10.05 2023 в 08:23

Как да напрайм, че политическата каста бореща се за преизбиране да смени целите и да се ориентира към просперитета на хората?

3000

1

Vladko

09.05 2023 в 22:20

Приказки под шипковия храст!