Шолц и Макрон се обадиха на Путин. Ще има ли полза от този 80-минутен разговор?

OFFNews 28 май 2022 в 18:38 15069 23

Снимка Кремъл-пресслужба

Руският президент Владимир Путин каза на лидерите на Германия и Франция в телефонен разговор днес, че Москва е готова да обсъди начини за възобновяване на украинските доставки на жито от пристанищата на Черно море.

Почти една трета от световните доставки на зърно идват от Русия и Украйна. Русия също така е важен износител на изкуствени торове, а Украйна е водещ износител на царевица и слънчогледово олио.

„Русия, от своя страна, е готова да помогне за намирането на варианти за безпрепятствен износ на зърно, включително износа на украинско зърно от пристанищата на Черно море“, заявиха от Кремъл.

Путин също така е казал на германския канцлер Олаф Шолц и френския президент Еманюел Макрон, че Русия е готова да увеличи износа си на изкуствени торове и селскостопански продукти, ако бъдат премахнати санкциите срещу нея.

През последните дни руският президент отправи подобни искания и към лидерите на Италия и Австрия.

Путин е казал на Шолц и Макрон, че проблемите с продоволствените доставки са следствие от антируските санкции и други грешки на Запада.

Руският президент също така е казал, че Москва е готова да поднови преговорите с Киев.

„Особено внимание беше обърнато на състоянието на преговорите, които са замразени заради Киев. Президентът Владимир Путин потвърди готовността на руската страна за възобновяване на диалога“, заявиха от Кремъл.

Германският правителствен говорител Щефен Хебещрайт каза, че в разговора Шолц и Макрон са призовали Путин към преки преговори с украинския президент Володимир Зеленски.

„Канцлерът и френският президент настояха за незабавно прекратяване на огъня и изтегляне на руските войски. Те призоваха руския президент към сериозни преки разговори с украинския президент и търсене на дипломатическо решение на конфликта", заяви говорителят.

По думите му разговорът, посветен на уреждането на ситуацията в Украйна, се е състоял по инициатива на Шолц и Макрон и е продължил 80 минути.

Според изявлението на Кремъл относно разговора на Путин с Макрон и Шолц руският държавен глава е отправил предупреждения срещу доставките на тежко оръжие за Украйна, предаде ДПА.

Той е подчертал, че доставянето на по-мощни оръжия крие риск от по-нататъшна дестабилизация на ситуацията и от обостряне на хуманитарната криза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

28

редовно четящ

29.05 2022 в 12:24

Тролетарии, не се вълнувайте! Руzкият кораб потъва, вода ще има за всички ви!

-5531

26

Ран Босилек

29.05 2022 в 09:56

За месеците от февруари до сега печалбата е два пъти повече отколкото за цялата 2021 от продажбата на нефт и газ, пък не знам за какво ембарго говорите. Това е по данни на западни източници.

2994

24

Гражданин

29.05 2022 в 07:00

Никой никакъв петрол няма да купува . Това са нагли лъжи. ЕС утвърди план за отстраняване на Русия от енергийния пазар, а Германия сега вече намали близо 1/3 руския петрол без официално ембарго. Газпромовските хранилища в Германия бяха конфискувани и потреблението на руски газ дори в Германия спада. Италия има програма в следващите 2 години съвсем да се откаже. Така, че адио руски надежди. До тук бяхте.

2994

23

Гражданин

29.05 2022 в 06:55

Ха ха руснаците били постигнали. Какво са постигнали? Ако замениш постигнали с откраднали, тогава да. Но и това даже не им помогна много. Я им виж територията преди 100 години и сега.

2994

22

Гражданин

29.05 2022 в 06:53

Ще има толкова полза, колкото и до сега. Тоест никаква. Кремълският гном разбира само от тояга.

6245

21

kokoten

29.05 2022 в 01:49

Всяка сутрин Макрон и сие се будят и си викат:"Айде бе,нема ли да свърши тоя сън и тая война"....вече деветдесет дена не можаха да разберат,че Русия си има причини да води войната с хохолите,както казваше един мой учител:"Три пъти им обяснявам какво е полином,накрая даже аз го разбрах,а те(учениците) пак не го разбраха..."трябва да се преговаря и всичко ще си дойде на мястото....апропо,колкото е постигнала Русия през последните сто години,нито една нация не е постигала,и не причината за това са нефта и газа....руснаците са велик народ и сганта която ги ругае го прави единствено от злоба и завист....

-5531

20

Ран Босилек

29.05 2022 в 01:13

Лека полега евро идиотите ще почнат да се осъзнават. Германия и франция ще спрат оръжейните доставки за наркомана, вече си купуват газ и петрол както преди, първоначалната истерия отмина. Дори Фон дер лайнер каза, че ще купува петрол. Истерици остават само деменцията и най - върлия му слугинаж кати просто Киро и Дуда. Дано Европа изтрезнее и види, че се самоубива като защитава нацисти.