Шолц: Доставките на танкове за Украйна няма да предизвикат ескалация

OFFNews 05 февруари 2023 в 13:50 3609 3

Олаф Шолц

Снимка БТА/АП

Олаф Шолц

Доставката на западни танкове в Украйна няма да предизвика нова ескалация на войната. Това мнение изрази германският канцлер Олаф Шолц в интервю за Bild.

Преди няколко дни руският президент Владимир Путин заяви ,че германските танкове Leopard заплашват Русия. Шолц определи изявлението като "продължение на поредица от странни исторически сравнения", с които Путин се опитва да оправдае агресията срещу Украйна.

"Нищо не може да оправдае тази война. Русия води безпощадна война срещу Украйна", подчерта канцлерът. Той отбеляза, че Германия, заедно със съюзниците, прехвърля танкове в Украйна, за да може тя да се защити.

"Ние внимателно преценихме решението за всяка доставка на оръжия, съгласувахме го със съюзниците, преди всичко със САЩ. Подобен съвместен подход е предпазна мярка срещу ескалация на войната", каза Шолц.

По думите му това е много опасна война. "Правим го по такъв начин, че да не доведем ситуацията до състояние на война между Русия и НАТО", каза той малко преди Руската федерация да започне кампания от масирани ракетни удари върху енергийната инфраструктура на Украйна.

Едва в края на януари 2023 г. Шолц се съгласи да достави на Украйна танкове германско производство. Това беше предшествано от няколко седмици на изключително силен международен натиск върху Берлин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

3

Джендо Джедев

05.02 2023 в 20:21

Пешко,

Умните хора знаят. Тъпаците "гледате", па белким нещо видите. :D Те и HIMARS-ите щяха да предизвикат ескалация, пък... ;)

2073

2

Johnny B Goode

05.02 2023 в 14:50

Какво ще видиш бе, ******?
Ти знаеш вече.

-970

1

Ще видим. Това си е негово мнение.
 
X

Да помогнем на украинските деца!