Шокиращи цифри: Войната в Украйна доведе страната до екокатастрофа

OFFNews 08 юли 2022 в 13:32 4980 2

бомба

Снимка УНИАН

Околна среда

Експертите изчисляват, че емисиите на замърсители във въздуха в резултат на разрушаването на петролните бази в Украйна от руските окупатори надхвърлят 290 000 тона.

Това съобщи министърът на опазването на околната среда и природните ресурси Руслан Стрелец по време на телевизионен маратон, цитиран от УНИАН.

Той отбеляза, че най-големият металургичен завод изхвърля същото количество замърсители за година и половина.

"Но той излъчва постепенно, намалявайки концентрацията, и няма такова локално въздействие. Когато всичко това се изсипе в огромен облак, това е катастрофа и не можем да предвидим къде ще падне, нито киселинните дъждове или как ще се отрази на водните ресурси и зелените площи. Напълно неконтролируема история и съм сигурен, че това е престъпление не само срещу нашата околна среда, но и, наред с други неща, срещу околната среда в Европа и по света", каза Стрелец.

Министърът увери, че всички загуби ще бъдат изискани от агресора в международните съдилища.

"Имаме шанса да станем първата страна, която действително ще получи компенсация за всички щети, нанесени на околната среда", каза Стрелец.

През април въздушни удари разрушиха единствената голяма петролна рафинерия в Кременчук (Полтавска област). Руснаците бомбардират и около 20 петролни склада.

Според материал на TSN околната среда в Украйна е претърпяла катастрофални последици заради войната. В страната има повече от 20 000 промишлени предприятия и няколко хиляди склада, в които се съхраняват силно токсични отпадъци, и те често са обект на посегателства от страна на руснаците.

Заради войната площта на горските пожари се е увеличила почти 100 пъти, а за четири месеца са регистрирани над 250 случая на екоцид - масово унищожаване на флората и фауната.

Освен това експертите твърдят, че с течение на времето последиците от замърсяването на околната среда, причинено от войната, ще се отразят на здравето на украинците, като по-специално ще доведат до увеличаване на белодробните заболявания и рака.

Според изчисленията на украинското правителство щетите, нанесени на украинската екология от действията на руските окупатори, вече надхвърлят 200 милиарда гривни.

В Черно море продължават да се откриват тела на делфини, убити в резултат на руската военна агресия. Повече от 3000 делфина вече са загинали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-4778

3

137

08.07 2022 в 19:10

Същото беше и с Ирак, Сърбия и Либия. Закон на джунглата от всякъде. Големите не ги еВе какво причиняват на малките за съжаление. За тях е важно само да си гонят интересите, които винаги са за сметка на някой друг

2099

1

Mateevk

08.07 2022 в 14:45

Това за Путин и престъпната му шайка няма никакво значение. В момента, когато светът е изправен пред всякакви глобални предизвикателства, вкл. пандемии и климатини прмени, той показа, че го вълнува само едно - да убива и да завладява нови територии, а това е мислене от миналото, не от настоящето и бъдещето.