Шокиращ упадък: Австралия губи природата си, изчезнали са повече видове, отколкото на всеки друг континент

OFFNews 19 юли 2022 в 08:54 4426 1

Езерото Мендини, Австралия. 21 септември 2021 г.

Снимка Getty Images

Езерото Мендини, Австралия. 21 септември 2021 г.

Шокиращ упадък на природното разнообразие в Австралия установи проучване на екологичните системи, което прогнозира по-нататъшно влошаване на ситуацията.

Резките промени са се случили само през последните пет години - периодичността на проучването. Те може да са причинени от изменението в климата, загубата на местообитания, замърсяването, минното дело. Заплахите не се управляват адекватно, което означава, че са на път да причинят още повече проблеми - предупреждават авторите, цитирани от Би Би Си.

Министърът на околната среда Таня Плиберсек нарече доклада "шокиращ" и обеща нови политики и закони.

В доклада от 2000 страници за състоянието на околната среда, поръчан от правителството, се констатира или повтаря следното:

- 19 екосистеми са на ръба на разрухата;

- Австралия е изгубила повече видове, отколкото всеки друг континент;

- от 2016 г. насам всички изследвани категории околна среда, с изключение на една, са се влошили, а повече от половината от тях вече са в "лошо" състояние.

"Ще изгубим Австралия, с която сме израснали, за бъдещите поколения, ако наистина не започнем да се справяме с някои от екологичните проблеми", казва един от главните автори на доклада, д-р Иън Кресуел, пред Associated Press.

Коалата и гангстерското какаду са сред повече от 200 животински и растителни вида с повишени заплахи от 2016 г. насам. Много от тези видове са уникални за Австралия.

През последните години Австралия пострада от тежка суша, исторически пожари, последователни години на рекордни наводнения и шест масови избелвания на Големия бариерен риф.

"В предишните доклади до голяма степен говорехме за въздействията на климата в бъдеще време - казва професор Ема Джонстън, друг главен автор на доклада, пред Австралийската радиотелевизионна корпорация. - В този доклад има рязък контраст, защото сега документираме широко разпространени въздействия на изменението на климата."

Докладът констатира, че в Австралия липсва адекватна рамка за управление на околната среда. Вместо това се разчита на объркващи системи, които се простират на различни нива на управление. Разходите на федералното правителство за поддържане на биологичното разнообразие са намалели в същото време, когато рисковете са се увеличили.

Докладът беше предаден на предишното правителство миналата година, но публикуването му беше отложено за след изборите през май. "Той разказва за кризата и упадъка на околната среда в Австралия, както и за десетилетие на правителствено бездействие и умишлено невежество", каза г-жа Плиберсек в изявление.

Австралия обеща да намали въглеродните емисии с 43% спрямо нивата от 2005 г. до 2030 г. При предишното правителство целта беше 26-28%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

865

1

Constanza

19.07 2022 в 14:26

В Австралия животновъдството е особено агресивно и безчовечно. Всеки сам е ковач на съдбата си...