Шойгу е отстранен от оперативното ръководство на войната в Украйна, твърди британското военно министерство

OFFNews 29 август 2022 в 10:40 10811 2

Владимир Путин и Сергей Шойгу

Снимка БТА / АР

Пути и Шойгу заедно на 15 август при откриването на форума "Армия 2022" в парка Патриот в Москва.

Заради проблемите, които среща Русия във войната си във Украйна, руският министър на отбраната Сергей Шойгу е отстранен от оперативното ръководство на военните действия, а оперативните командири докладват директно на президента Путин за хода на войната. Това твърди в най-новия си доклад за ситуацията в Украйна Министерството на отбраната на Великобритания на базата на анализ на най-новите донесения на независими руски медии.

Руските офицери и войници с опит от първо лице във войната редовно се присмивали на Шойгу за неговото неефективно и бездушно ръководство, докато напредъкът на Русия е спрял.

Шойгу отдавна се опитваше да преодолее репутацията си на човек, на когото му липсва значителен военен опит поради факта, че е прекарал по-голямата част от кариерата си в строителния сектор и в Министерството на извънредните ситуации.

Докладът на британското военно ведомство не е първият случай, в който се говори за това, че Шойгу, спътникът на Путин в снежните разходки из тайгата преди войната в Украйна, ядосва Кремъл с лошите новини от фронта. Подобни твърдения имаше в края на март и втората половина на април, а след това отново в първите дни на май, когато на фронта беше изпратен лично началникът на генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов.

През последните седмици рускоезичните източници са пълни с медийни спекулации за противоборство в руската върхушка. Според „Важни истории“ главното управление на Генералния щаб на руската армия и ФСБ (която в навечерието на войната осигуряваше данни на Путин за актуалната ситуация) активно събират информация за допуснатите грешки едни срещу други. И двете страни били събрали материали за по няколко наказателни производства, но не им се давал ход, за да не се влияе и на без друго ниския боен и морален дух в армията. Позицията за момента била „ще се разберем, като свърши войната“.

Според изданието, заради провала на плана за превземане на Киев „за 2-3 дни“ доверието на Путин е загубил и лично Сергей Шойгу. Нещата са дотолкова зле, че се е стигнало дотам Путин, заобикаляйки Шойгу, директно да се съвещава с военачалниците, които отговарят непосредствено за бойните действия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

804

2

luba6a2016

29.08 2022 в 15:02

всичко върви по плана...да ви имам посткомунистическия свински план,червенокафява чумо...

2099

1

Mateevk

29.08 2022 в 11:14

Не мога само да разбера на снимката кой на кого е пуснал ръка!