Шествието на червените шалове в Париж събра над 10 000 души

OFFNews 27 януари 2019 в 19:26 4635 1

Снимка twitter.com/FoulardsRougesO

Близо 10 000 червени шалове излязоха на шествие днес под дъжда в Париж "в защита на демокрацията и институциите" от насилието, съпровождащо демонстрациите на жълтите жилетки през последните седмици.

В редиците на шествието тази вечер бяха издигнати знамената на Франция и ЕС.

Демонстраните скандираха "ДА на демокрацията, НЕ на революцията" и носеха фланелки с надписи "Спрете насилието".

Движението на червените шалове подчерта, че днешната проява не е нито демонстрация срещу жълтите жилетки, нито подкрепа за президента Еманюел Макрон, а нещо по-мащабно - "акция в защита на Републиката".

Мнозина от демонстаните тази вечер казват, че са споделяли част от исканията на жълтите жилетки, но отхвърлят идеята за насилие срещу институциите.

Партията на Макрон се опита да посрещне сдържано инициативата, но двайсетина депутати и шестима сенатори от мнозинството дойдоха на демонстрацията в лично качество, отбелязва АФП.

Кои са червените шалове?

Разтревожен от снимки на хора, нападнати от протестиращи жълти жилетки по време на първите им демонстрации през ноември 2018 г., Джон Кристоф Вернер решил да предприеме нещо. На 26 ноември създал от дома си в департамента Воклюз, Югоизточна Франция, страница във Фейсбук.

Днес Червените шалове на Франция има над 21 хил. последователи, повече от които приемат, че жълтите жилетки пречат на нормалния всекидневен живот. 

"Хората са уморени от блокади по пътищата. Това е лошо за бизнеса, а понякога спира и децата от училище", обяснява говорител на червените шалове Алекс Брун пред RFI.

Блокирането на пътища е обичайна практика на жълтите жилетки. 10 души бяха убити от началото на демонстрациите им, повечето от които при инциденти на или близо до блокирани пътища.

Червените шалове е движение на аполитични граждани, уверява Брун.

То бързо се разпространи в страната и пусна корени в Бордо, Бретан, Лион и много други малки градове във Франция. Ръководството му обаче се раздели.

Лоронт Сюлие се обяви за говорител на отцепила се група от Червените шалове и в началото на януари събра привърженици чрез Фейсбук, които да се включат в марш в подкрепа на президента Еманюел Макрон, чиято оставка искат жълтите жилетки.

Това провокира гнева на жълтите жилетки и някои от червените шалове осъдиха Сюлие заради подкрепата му за Макрон.

Членове на правителството на Макрон обаче побързаха да приветстват фракцията на Сюлие за организирания марш в подкрепа на Френската република. Главният от тях беше министърът на образованието Жан-Мишел Бланке, който на 16 януари заяви пред парламента: "Има нужда да се покаже, че националният дух е жив" - по повод червените шалове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

28.01 2019 в 14:41

Време е и за шарените чорапи, белите плетени шапки и зелените пуловери да въстанат във Франция! Накрая май ще се окаже, че Зара и Ейченем стоят зад тия протести.