Шестима български студенти са в епицентъра на пожарите на Хаваите

От МВнР посъветвали притеснен родител да чака 48 часа и да звъни в районното

OFFNews 13 август 2023 в 22:00 4460 0

Хавай

Снимка АП/БТА

Спасителните работи при пожарите продължават.

Шестима български студенти се намират в епицентъра на бедствието на Хаваите - град Лахайна, съобщи Нова тв. Родителите им в продължение на дни не са знаели дали децата им са добре. По думите им - не са получили и съдействие от МВнР.

Три дни Милен Кънчев няма връзка със сина си Христо, който е на студентска бригада в Лахайна.

"Обърнах се към външно министерство. Отговорът беше - да изчакам 48 часа и да се обърна към районното управление и да го обявят за издирване", каза Милен Кънчев.

Милен показва как на 10 август, в 16:37, е звънял на телефона на ситуационния център към МВнР. Разговорът е продължил точно 36 секунди. Бащата така и не разбира защо да звъни на полицията във Варна.

"Ще кажа, че синът ми изчезна в Хавай и нямам връзка, това е на другия край на света, и моят районен тук ще тръгне да го търси? Странно", чуди се на родната логика Милен.

Синът му Христо работи в голям хотел с още петима българи.

"Първото съобщение беше, че има голям пожар в града. Нямат интернет и нямат ток", разказа бащата.

Това се оказва и последното съобщение. Огънят стига на неколкостотин метра от хотела. След това Милен губи всякаква връзка със сина си. Докато на третия ден получава дълго чакания отговор.

"Само ми изпрати съобщение: Добре съм, всичко е наред, не се притеснявай. Нямаме ток, нямаме вода, нямаме интернет", разказва Милен.

От МВнР не уточняват какви са били действията на Ситуационния център и как точно са помогнали на близките на студентите.

"Ситуационен център! На техния сайт с големи червени букви пише - точно за бедствия. Американците го обявяват за едно от най-големите бедствия в тяхната история! А нашите не го приемат за бедствие", коментира Милен.

Семействата все още нямат и информация дали студентите ще бъдат евакуирани и има ли как да се приберат в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!