Шeрше ла фам. Украински хакери се направили на девойки и взели координатите на руска база в Мелитопол

Красимир Крумов 05 септември 2022 в 10:19 20292 7

Украинските хакери са на първата линия на кибервойната срещу Русия от първия ден на нахлуването в Украйна

Снимка Getty Images

Украинските хакери са на първата линия на кибервойната срещу Русия от първия ден на нахлуването в Украйна

База на руската армия в Мелитопол е била унищожена през последното денонощие след точно насочване, дадено на ВСУ от украинска хакерска група, съобщи Сергей Братчук от Областната военна администрация в Одеса. За да получат точните координати на базата, хакерите се престорили на девойки и с фалшиви акаунти установили комуникация с руски войници.

Руските военнослужещи клъвнали на пищни снимки на мними рускини, зад които всъщност стояли млади мъже от групировката Hackyourmom, която още в първите дни на войната в Украйна, ръководена от бившия IT-служител на Службата за безопасност на Украйна Никита Книш. Трикът с „девойките“ върви от самото начало и е чудо, че още не е изтъркан, като се има предвид големия брой издънки на руснаците, свързани с проникване на хакери от Hackyourmom. Сега отново, използвайки фалшиви акаунти младежите успели да получат координатите на събеседниците си, намиращи се в руска база недалеч от окупирания Мелитопол. Получените данни предали директно на ВСУ, а украинската артилерия нанесла удар върху базата, като я унищожила напълно.

„На руснаците много им се чука. Изпращат всякакви глупости на „момичетата“, за да докажат, че са воини.“ – разказа преди време за "Файненшъл таймс" Никита Книш. С помощта на изпращаните снимки, голяма част от които са с геотаг, руските бойци превръщат местата, в които служат и се намират в мишени за украинската артилерия и любовната им кореспонденция много често е последното нещо, което са написали.

В командата на Книш работят едни от най-добрите „крадци“ на корпоративни тайни, които разработвал, докато бил в СБУ. Събрал ги във Виница, около 30 души, командването им дало един „Старлинк“ и отрядът от бели хакери се оказал в първата линия на кибер войната.

В "бойните действия" са ангажирани както хакери на ниско ниво за създаване на мрежи в Телеграм, така и „елитните хакерски части“, които наводняват руския самолетен трафик с фалшиви съобщения за бомбени заплахи. В резултат на това са отменени десетки и стотици полети, сред тях и на чужди авиокомпании до Русия – като тези на Air Serbia.

За да филтрират зърното от плявата, от Hackyourmom са написали код за машинно обучение, който разграничава обикновения трафик от военния. Hackyourmom бяха тези, които проникнаха в камерите за наблюдение на територията на Беларус и окупираните украински земи, предоставяйки ценна информация на украинските служби и армията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

8

Стамболов

11.09 2022 в 12:38

uygar - ако руската орка не беше глупава, щеше да има поне една собствено създадена техническа разработка. Нямаше да се налага всичко да крадете и нескопосано да повторите, така че човек да се чуди да го ползва ли или да го изхвърли. Кажи едно нещо за бита, което руснака е създал и то е напуснало пределите на Мордор, понеже света го иска!? На такава нация ти какво определение би дал?

-1282

7

uygar

06.09 2022 в 01:53

Знам, че не сме глупави защо вие ни мислите за такива.

318

6

Valioka

05.09 2022 в 20:57

Не УЙгар, не сте глупави - просто сте нагли, безцеремонни кръволоци, нацисти, изнасилвачи на деца и старци, вероломни убийци, мизерници... Не сте глупави...

1220

5

хr4

05.09 2022 в 19:16

Тебе лъжа, мене истина, но нашите милиционери по абсолютно същия начин изловиха избягал пандизчия. Истинска история. Ако щеш вярвай!
ПП.Естествено, че "селските бикове" не са дали точни ГПС координати на "Наташките". Просто са си писали с тях, снимали са се и са се хвалили(колко странно). Останалото е "дело техники" особено за малко по-печен хакер, да не говорим за профи! Ама то ЗКПЧ-тата и ВД фатмаците от къде да ги знаете тия работи. То е компютур, бе! "Народа е проС, техниката е сложна...!"

1220

3

хr4

05.09 2022 в 14:12

Така става когато акъла ти е в гащите...после мозъка ти е по други места.

22548

2

dolivo

05.09 2022 в 12:18

мухахайа

1642

1

NWO

05.09 2022 в 11:31

Умно руснак дава координати на хубаво украинка.
 
X

Да помогнем на украинските деца!