Шефката на ЦИК в Москва нападната с електрошок през нощта в дома си

OFFNews 06 септември 2019 в 21:32 2451 0

Е.Памфилова, ЦИК-Москва

Снимка Rossia-24

Руското МВР образува наказателно дело за нападението върху шефката на ЦИК Елла Памфилова два дни преди изборите, съобщи „Новая газета“.

Атентатът е осъществен на 6 септември около 01:30 ч. в окръг Истра, Московска област. „Маскиран е проникнал през етажния прозорец и е отишъл на терасата в дома, многократно е ударил жената с електрошок и после се е скрил“, се посочва в съобщението от полицията.

Пострадалата е описала неизвестния като висок мъж с маска. Нападението е станало, когато Памфилова влязла в антрето, за да пусне котарака, който се разхождал пред вратата. Но в хола се натъкнала на човека с маската, който я ударил с електрошока и веднага избягал. Източници твърдят, че нападателят е забравил да го включи и явно не е проработил.

От полицията уточняват, че нищо не е откраднато от дома на Памфилова. Тя е получила травма на палеца и рана от изгаряне от електрошока в областта на корема.

В ЦИК са убедени, че здравето й не е под заплаха, дори на следващата сутрин е участвала в международна конференция в Москва – тя е открила форума, включила се в дискусиите, а след края на първата част е напуснала под ръка с мъжа си.

„Държа се, доколкото мога, разбира се, че ми е болно. Нападателят беше млад, доста висок човек с маска. Всичко е нормално, ще преживея и това“, е казала Памфилова пред журналисти.

В ефира на тв Русия-24 тя казва, че за нея това е шок. „Представете си, събуждате се и пред вас стърчи човек в черни дрехи. Реших, че ме налага с електрошок, защото това нещо трещеше и искреше. Удари ме 15-20 пъти, има следи по мен, има изгаряния, но повече одрасквания и синини. Беше голяма борба, първо се изплаших, но после се съвзех и го млатих с всички сили. После хванах един тежък стол и взех да ругая с много висок глас. Дори не очаквах това от себе си, забравих, че ръката ми е след операция“, разказва потърпевшата.

Тя уточнява, че няма охрана и живее като всички нормални хора, но се надява това да е случайност – може би онзи не е знаел кого напада. Памфилова допълва, че вероятно някой е искал да я изплаши, но нервите й са здрави.

За случая е информиран президентът Владимир Путин. На председателя на ЦИК не се полага охрана, пази се само сградата на ведомството. Ръководителят на Съвета по правата на човека при президента Михаил Федотов вече е поискал да бъдат осигурени лични гардове за Елла Памфилова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови