Шефът на Пентагона: Европа е обградена от "дъга на нестабилност"

Последна промяна на 17 февруари 2017 в 20:17 4182 7

Снимка Reuters

Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис предупреди за съществуването на "дъга на нестабилност" по периферията на Европа и увери притеснените си съюзници, че Щатите ще бъдат до партньорите си от НАТО за единен отпор срещу общите заплахи. 

Матис направи изявлението по време на Мюнхенския форум по сигурността. Това е и първото пътуване на Матис отвъд океана като част от екипа на президента Доналд Тръмп. 

Думите на американския военен министър идват и на фона на страховете в Европа, че Тръмп може да се оттегли от традиционната лидерска роля на САЩ в момент, когато континентът е изправен пред настъпателна Русия, войни в източното и южното Средиземноморие, както и нападения от ислямски екстремисти, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА. 

"Всички ние виждаме нашата общност от страни изправена пред заплахи на няколко фронта в резултат на възникването на "дъга на нестабилност" по периферията на НАТО и извън нея. Сигурността на Америка е перманентно свързана със сигурността на Европа", коментира Джеймс Матис. 

НАТО "не може повече да отрича реалността" на международния тероризъм и другите геополитически рискове и "трябва да се обедини пред тези засилващи се заплахи за нашите демократични страни", подчерта той, цитиран от ДПА.

Шефът на Пентагона отбеляза още, че президентът Тръмп подкрепя НАТО, но вижда и необходимост от промени.

"Справедливо искане е всички, които се възползват от услугите на най-добрия алианс в света, да носят своя пропорционален дял от необходимите разходи за защита на нашите свободи", каза той. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1015

7

Aleksandar Zhivkov

18.02 2017 в 19:51

ДНЕШНА РУСИЯ Е НАЙ-ОПАСНИЯТ ,НЕПРИЯТЕЛ ,НА НАШАТА БЪЛГАРИЯ!! ВИНАГИ ТРЯБВА ДА ИМАМЕ ПРЕДВИД ТОВА..И ДА НЕ ГО ЗАБРАВЯМЕ..!!!

1015

6

Aleksandar Zhivkov

18.02 2017 в 19:49

На "професор Балкански " е "прогнил"...курвенския задник ,ана майака му селяндур-комунистката..!!!Нека да знае това и да не "чете" ...опорните точки изпратени от генерала от ГРУ ,Решетников и от джуджето Путин...! Не се "ентусиазираме",от такива ,червени национал - предатели ,пък ако щат и "професори"/??/ да се пишат..!:):)

-1497

5

От първоначалните изцепки на плейбоя, че НАТО е отживелица до тези - последните, има огромна разлика.
Какво ли се е случило междувременно?

-7621

4

Ал Кин

17.02 2017 в 23:35

Дъгата на нестабилност и сами я чувстваме, дип че сме до гуша в нея. Една такава лепкава, хибридна, с мириз на използван лосион.

84844

3

Най-голямата опасност за мира в света винаги са били ФАЩ, Дребнобритания, Франция и Германия. Вижте статистиката, и ще се уверите сами, че 99% от войните по света са започнати от тях. Включително Първата и Втората световни войни са тяхно дело, а сега се опитват да провокират и Трета.

Тоя път обаче войната няма са свърши в Париж или Берлин, а в Лондон или Вашингтон. Прогнилите демонокрации са обречени, и вече го усещат.

Наше дело правое, победа будет за нами!

3241

2

neroni

17.02 2017 в 20:25

Ей кравар. Кой запали последните десетки войни по света мамицата ти гнусна.

69550

1

El Commandante

17.02 2017 в 20:23

Гачели Близкия Изток сам се е подпалил, е така от самосебе си.

Гнусна, лицемерна държавичка е УСА....