Шефът на НАСА: Китай може да претендира за територии на Луната

OFFNews 02 януари 2023 в 07:43 5655 1

Архив

Снимка Pixabay

Шефът на НАСА смята, че ако Пекин победи, ще може да претендира за огромни територии от Луната.

Китайските власти могат да претендират за територии на Луната, ако спечелят в новата космическа надпревара със САЩ, каза Бил Нелсън, ръководител на Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА), в интервю за "Политико", цитирано от БТА.

Според него САЩ се намират в нова космическа надпревара с Китай. Шефът на НАСА смята, че ако Пекин победи, ще може да претендира за огромни територии от Луната. Той твърди, че Китай ще завземе най-богатите на ресурси части от лунната повърхност, ако пръв успее да се установи на естествения спътник на Земята.

"Факт е, че сме в космическа надпревара. И е вярно, че е по-добре да се уверим, че няма да стигнат до някое място на Луната под прикритието на научни изследвания. И не е изключено да кажат: "Не идвайте насам, ние сме тук, това е наша територия", посочи Нелсън.

Той смята, че ситуацията със спорните острови в Южнокитайско море е в основата на тези претенции.

"Ако се съмнявате в това, вижте какво направиха с островите Спратли".

Той изрази увереност, че САЩ ще изпратят свои астронавти на Луната през 2025 г., както е планирано. Нелсън изрази загриженост относно темповете на подготовка на Китай за кацане на спътника на Земята.

"През последното десетилетие Китай отбеляза огромен напредък и постижения. Също така е вярно, че техните срокове за кацане на Луната се приближават все повече."

Пекин отхвърли тези твърдения.

"Някои американски служители говорят безотговорно, за да изопачат нормалните и законни космически дейности на Китай. Китай категорично отхвърля подобни изказвания. Космосът не е бойно поле", заяви пред "Политико" Лю Пенюй, говорител на китайското посолство във Вашингтон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!