Шефът на Курчатовския институт и приятел на Путин призовава да се възобновят изпитанията на ядрени оръжия

OFFNews 29 септември 2023 в 10:11 7422 5

карта

Снимка Wikipedia

Нова земя

Русия трябва да възобнови изпитанията на ядрени оръжия, ако обстоятелствата го налагат, обяви ръководителят на Курчатовския институт Михаил Ковалчук. Той припомни как през 1961 г. СССР изпробва най-мощната термоядрена бомба в историята на полигона на Нова земя в арктическата част на Русия, "след което американците веднага започнаха да се съгласяват, мигновено".

"Сега ситуацията е абсолютно същата. Достатъчно е да се проведат изпитания на Нова земя. Поне веднъж. И всичко ще си дойде на мястото", казва Ковалчук, цитиран от РИА Новости.

Шефът на Курчатовския институт смята, че цялата руска държавна политика в областта на ядреното сдържане трябва да бъде приведена в съответствие с геополитическата ситуация.

На 23 септември американският телевизионен канал Си Ен Ен съобщи, че от 2021 до 2023 г. на полигона на Нова земя, на който от 1954 г. до 1990 г. са се извършвали ядрени опити, се извършва мащабно строителство. След като проучиха сателитни снимки, журналистите стигнаха до заключението, че в планините в района се копаят тунели, а пътищата се почистват през зимата. Според интервюираните експерти Русия вече е готова да възобнови ядрените опити. Освен това според тв канал САЩ и Китай разширяват своите полигони за ядрени опити.

През август т.г. министърът на отбраната Сергей Шойгу прелетя над съоръженията на ядрения полигон "Нова земя", съобщи Министерството на отбраната. Заедно с него е бил и ръководителят на Росатом Алексей Лихачов. През февруари Владимир Путин обяви пред Федералното събрание, че Министерството на отбраната и Росатом трябва да са готови да проведат ядрени опити, ако Съединените щати решат да проведат свои.

Медиите описват Михаил Ковалчук като приятел на Владимир Путин, а брат му Юрий - като човек от близкото обкръжение на президента. Юрий Ковалчук е основен акционер на банка "Россия", която е наричана "банката на приятелите на Путин", напомня "Важные истории".

Изпитанието на ядрена бомба, за което си спомня Михаил Ковалчук, е извършено през октомври 1961 г. Измерената мощност на взрива е 58,6 мегатона, светлината е видяна в Гренландия, Норвегия и Аляска, ядрената гъба се издига на 67 километра, взривната вълна обикаля земното кълбо три пъти. Две години по-късно СССР, САЩ и Великобритания подписват Договор за забрана на опитите с ядрено оръжие в атмосферата, космическото пространство и под водата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

5

Анализи

29.09 2023 в 13:56

През соца ни набиваха в главите, че СССР са най-големият миротворец. На практика се оказа, че са най-големите войнолюбци. Нормално е, там където хората живеят зле им остава войната. Пример северна корея, русия.Там, където живеят добре не им се воюва.

723

4

user4eto

29.09 2023 в 11:56

От Курчатовския университет, забравиха как рязко им се втричи когато през 1986 засякоха замърсяването.

2099

3

Mateevk

29.09 2023 в 10:55

Заплахи, заплахи и пак заплахи....Тези хора са за заточение в Сибир, ама лошото е, че и Сибир е техен. Руските баби вече си искат обратно и Аляска. Само не става ясно дали от пенсиите ще съберат 20 млн. долара, за да я откупят от САЩ или ще си я връщат по украинския модел. Тази нация се побърка окончателно и нищо не й пречи да затрие света, ако не бъде спряна и озаптена.

2550

2

alfakentavur

29.09 2023 в 10:29

А аз предлагам украинците да им вкарат едно дронче насред ядрения опит. И да видим как орките веднага "ще започнат да се съгласяват" :)

-1650

1

ob1

29.09 2023 в 10:17

Като си знаят нивото на техниката смеят ли да опитат наистина?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика