Шефът на Третяковската галерия си тръгва след въпрос за спазване на моралните ценности в музея

OFFNews 09 февруари 2023 в 15:05 6837 1

Трегулова

Снимка ТАСС

Зелфира Трегулова

Жалба от анонимен, но бдителен гражданин до руското министерство на културата коства поста на Зелфира Трегулова като генерален директор на Третяковската галерия. Формалният повод е изтичане на договора. Но експертите отдавна очакваха моментът на оставката, особено след съобщенията, че Министерството на културата иска информация дали се спазват "духовните и моралните ценности" в музея.

Руското министерство на културата съобщи, че договорът на Трегулова, която е начело на музея от февруари 2015 г., няма да бъде подновен. На нейно място е назначена Елена Проничева - доскорошен директор на Политехническия музей, съобщи руската редакция на Би Би Си.

В края на януари министерството праща писмо до Трегулова, с което иска информация за съответствието на музейната експозиция с "духовните и морални ценности". Причината е жалба от някой си Сергей Шадрин.

Тогава от министерството обясниха, че писмото до Трегулова е изпратено "в хода на подготовката на отговор на жалба на гражданин, постъпила в министерството" и че "практиката на работа с такива документи" включва "изискване от подчинените институции на справочна информация, необходима за написване на отговор до гражданина".

Източник на Би Би Си от министерството коментира, че става дума за рутинна процедура - такива писма от граждани постъпват в министерството всеки ден по различни теми. "Днес има много разтревожени хора, които пишат: "Не ми харесва репертоарната политика", "нарушаване на стратегията на културната политика", "това не е това, което страната изисква днес". И след това специално обучени хора за работа с писма на граждани пишат отговор на гражданина. По този начин министерството може да се съгласи или не с позицията на институцията", обяснява източникът.

Кира Долинина, художествен критик в "Комерсант", обясни през януари, че ситуацията с писмото не е необичайна. Тя е била продиктувана от факта, че жалбата на гражданина е станала публично достояние чрез медиите и е съвпаднала с прекратяването на договора на Трегулова.

"Ако стане известно, че Трегулова е отстранена, че договорът ѝ не е подновен - това е абсолютно очаквана ситуация в света на изкуството. Тя явно се опитваше да отложи този момент, за което беше много укорявана от либералната интелигенция", каза Долинина.

Според нея последната година за Третяковската галерия е била богата на скандали.

"Московското биенале, което планираше неща на "художници от Донбас", от една страна, и неща с украинското знаме, от друга. Сергей Бугаев-Африка направи своя проект за "падналата Европа" и разрушаването на съветските паметници, но имаше и художници, които стояха на съвсем противоположна политическа позиция. Изложбата не се състоя. Не се състоя достатъчно шумно", дава примери Долинина.

Според критика конформистката позиция "сякаш не иска да каже твърде много" не може да гарантира удължаване на договора.

"Човекът все пак ще бъде отстранен от високия си пост, защото така или иначе не се вписва в него. Тя направи три решителни крачки напред и пет назад. Това е конформизъм. За съжаление, Трегулова танцува този танц през последните 11 месеца", допълва Долинина.

Писмото на Министерството на културата до Трегулова, с което се иска информация за отговор на жалбата на гражданина, беше посрещнато като заплюване на ръководството на музея. В жалбата си, според The Moscow Times, Сергей Шадрин (неизвестен) пише, че след посещението си в Третяковската галерия е изпитал дълбок песимизъм, както и чувство на празнота и безнадеждност.

Цикълът "Тайната вечеря" се състои от 13 картини, "чието съдържание прави невъзможно да се разбере кой е Юда", а в изкуството от втората половина на ХХ в. има сцени на "многобройни погребения, включително в присъствието на маргинални социални елементи", "пиянство и алкохолизъм" и "волунтаристични интерпретации" на образи на руски владетели и културни дейци", се казва в писмото на Шадрин.

Той се позовава на указа на руския президент Владимир Путин за "запазване и укрепване на традиционните руски духовни и морални ценности", подписан през ноември миналата година.

Проничева, назначена на мястото на Трегулова, е ръководител на Политехническия музей от 2020 г., а преди това в продължение на седем години е била изпълнителен директор на Еврейския музей и Центъра за толерантност. Миналата година Путин я включи в Съвета за наука и образование, отбелязва вестник РБК. "Комерсант" посочва, че тя е дъщеря на Владимир Проничев, който в различни периоди е бил началник на Службата за гранична охрана на ФСБ, началник на отдела за защита на конституционния ред и първи заместник-директор на ФСБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

09.02 2023 в 14:30

По време на неонацизъм, превърнат в официална държавна политика, да "танцуваш" е меко казано неуместно, бабулята са я натирили заслужено...
За първи път попаднах в Третяковская гогато бях десетина годишен, това е чудовищно струпване на културна ценност, необхватно и необрозимо! В Русия винаги е имало шепа интелигенция, гениална, за разлика от останалата "пиющая сволочь", на която интелигенция никой не е обръщал внимание, особено при вземане на решения...
Е, педеРацията се разпада, Слава Богу...