Шаманът, който искаше да изгони демона от Путин: Войната ще продължи още 6 месеца

Русия реши да затвори Александър Габишев, който предсказа войната, в наказателна психиатрия

Ангел Марковски 08 август 2022 в 17:25 5726 1

Шаман Александър Габишев

Снимка news.ykt.ru

През пролетта на 2019 г. якутският шаман Александър Габишев се отправи на дълго пътешествие пешком, през цялата необятна Русия, за да се справи със зли демони от Русия и най-вече от едно място - Кремъл.

В понеделник руския съд удължи принудителното лечение на якутския шаман Александър Габишев в специализирана психиатрична болница в Усурийск. По-рано лекарска комисия реши да го премести в стандартна психиатрична болница, но половин месец по-късно нова комисия заявява, че състоянието на якутския шаман се е влошило. Адвокатът на Габишев Алексей Прянишников е сигурен, че половин месец по-късно е била създадена нова комисия и лекарите са били принудени да променят изцяло решението си.

Александър Габишев има огромен брой последователи, които му пишат стотици писма, а сестра му съобщи, че той е предсказал, че войната ще продължи още 6 месеца. Смята се, че той е предсказал и началото на войната в Украйна. 

Сътрудниците на Александър не се съмняват, че разширяването на "наказателната психиатрия" се дължи и на факта, че шаманът, известен със своя пацифизъм, не е искал да мълчи за войната. Вкарването на дисиденти в “наказателна психиатрия” е практика в Русия от съветски времена по директивата на Леонид Брежнев, че “само лудите може да не обичат социализма”.

3000 км пеша

През пролетта на 2019 г. якутският шаман Александър Габишев казва, че изпитал мистично откровение, което го кара да събере всичко важно със себе си и да се отправи на дълго пътешествие пешко, през цялата необятна Русия, за да се справи със зли демони от Русия и най-вече от едно място - Кремъл.

"Бог ми каза, че Путин не е човек, че той е демон и че аз трябва да го прогоня. Не може да има демокрация, когато на власт има демон", казва 51-годишният Габишев по време на пътуването си, което беше обхванато от редица рускоезични медии. "Не може да има демокрация с демона [на власт]." Шест месеца по-късно, след извървени около 3000 км. той е арестуван в република Бурятия в източен Сибир и срещу него е повдигнато обвинения в екстремизъм. По-късно е осъден на принудително лечение.

Мощни лекарства

На 12 юли тази година медицинска комисия в психиатричния диспансер в Усурийск постановява, че Александър Габишев може да продължи лечението си в обикновена болница. Половин месец по-късно обаче внезапно е организирана медицинска комисия с напълно различен състав, която на 27 юли решава, че състоянието на Габишев се е влошило дотолкова, че той трябва да бъде настанен в психиатрична болница от специален тип. Това се случва три дни преди съдебното заседание по делото за принудително лечение на Габишев.

"Очевидно някой е пропуснал първото адекватно медицинско становище и го е принудил да го промени с ускорени темпове. Сега Александър е в много тежко състояние именно заради това решение. Плюс, разбира се, лечението с мощни лекарства", казва Алексей Прянишников.

През 2021 г. Центърът за правата на човека "Мемориал" вписва Габишев като политически затворник.

Според адвоката му лечението на Габишев не е променено от хоспитализацията му в Новосибирск, не е спряно и в Усурийск, така че не е ясно как състоянието на Александър може да се "влоши".

На 1 август съдът удължава принудителното лечение на шамана - съдът не определя срок за удължаване на лечението, но обикновено прегледът не е по-чест от веднъж на шест месеца.

Войната ще продължи още 6 месеца

Полусестрата на Александър Габишев, Виктория Захарова, разказва пред сибирското изданиe на Свободна Европа - Сибир.Реалии, че тя и сестра ѝ Екатерина се обаждат на шамана не повече от веднъж седмично: 

"Позволено му е да говори под "надзор" за около 15 минути. Разбира, че всички разговори се подслушват, така че той не казва "твърде много". Обикновено изпраща поздрави на всички свои приятели и познати, които питат за него. Разбираемо е, че не говори за войната от болницата. Но ако си спомняте разговорите му на свобода, той предсказваше тази война, че брат му ще нападне брат си. А когато започнали да го "затварят", той уверено каза, че "това е краят, тогава със сигурност ще има война"..."Разбира се, той не го искаше. Толкова много хора умират - кой с ума си би искал това? Саша никога не е вървял по пътя на войната. Дори къмпингуването му беше чисто мирно, а всеки агресивен разговор винаги беше спиран от него. Тази сутрин отново разговаряхме с него: "Бъдете по-милостиви един към друг", каза той и посъветва да се запасим с хранителни продукти. Войната ще продължи шест месеца."

Шаманът е ненужен

Виктор Егоров, писател и журналист от Тюмен, и един от участниците в похода Габишев към Кремъл има 2 версии за това, че шаманът е оставен в наказателна психиатрия. Първата е, че шаманът е казал нещо на съсед или санитар поради нервност и очакване на предстоящата свобода.

Втората си версия Егоров смята за много по-реалистична: “В момент, когато руските войски провеждат "специална операция" в чужда държава и я провеждат не съвсем успешно, с много жертви, в този момент за властите е изключително неизгодно да освобождават или да позволяват на човек, който има изключително пацифистки възгледи, да общува с хората.

Според Егоров човекът, който преди три години настойчиво призовава към мир, който вика за способността да се прощава, е напълно ненужен на руските власти, някъде, макар и на относителна свобода. "А Усурийск е изцяло руски “килер” , където могат да се настанят онези, които не са серийни убийци, серийни изнасилвачи или престъпници, но не знаят защо трябва да излежават присъда. Къде да сложим тези, които са неподходящи в настоящата политическа ситуация? Ах, до края на Русия, почти на брега на Тихия океан!", прави паралели с ГУЛАГ и заточенията по царско време Егоров

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

1

офф бее

08.08 2022 в 22:52

Трябва им нова революция на тия. За съжаление революциите са кървави. Но рано или късно ще се случи...