Северните елени гладуват, затоплянето намалява пасищата им

OFFNews Последна промяна на 14 декември 2019 в 16:20 2239 0

Северните елени в Швеция гладуват, пасищата са намалели заради минното дело и сечта на дървета. 

Представители на коренното население саами се безпокоят, че промените в климата могат да сложат край на традиционния им поминък, съобщи АП, цитирана от БТА. Заради затоплянето снегът близо до почвата се заледява и животните не могат да се хранят. 

Тази година първият сняг в района падна много рано през есента, последван от дъжд. Така храната на елените се озова под дебел пласт лед и животните се отклоняват от традиционния си миграционен маршрут, търсейки нови пасища. От стадото на рода на Нила Инга половината животни са тръгнали на изток, както всички са очаквали, а останалите са отишли в планината, където има много хищници и опасността от лавини е голяма.

Възрастните пастири саами си спомнят, че някога лошите зими са били една на десет години. Сега обаче "екстремните и необичайни метеорологични явления стават норма - не само всяка година, но и по няколко пъти годишно". 

Арктикът се затопля два пъти по-бързо от останалата част на света. По данни на шведския Институт по метеорология и хидрология температурата в страната се е повишила с 1,64 градуса Целзий от доиндустриалната епоха, а в планинския район през зимата увеличението е още по-голямо - с три градуса Целзий за средните температури от 1991 г. до 2017 г. в сравнение с периода от 1961 г. до 1990 г. 

Нила Инга е председател на шведската младежка саами организация, която с още осем фамилии заведе дело срещу Европейския съюз за по-амбициозни цели за намаляване на парниковите газове. Общият съд на ЕС обаче не даде ход на делото с процедурна обосновка. Тъжителите обжалват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови