Северна Великобритания е под вода след безспирни валежи

OFFNews 27 декември 2015 в 15:23 4750 4

Заснет от дрон кадър с разбит от валежите пъб в близост до река в Съмърсет, Англия. Снимка: BBC

Много тежки дъждове в Северна Великобритания от три дни насам предизвикаха евакуация на множество хора от домовете им в Ланкашир и Йорк. Реки преливат и в Манчестър и Лийдс, съобщава BBC.

В Англия, Уелс и Шотландия вече са издадени стотици тревоги и предупреждения за наводнения, след като множество реки преляха от коритата си вследствие на проливните дъждове. Над 30 от предупрежденията са за опасни наводнения.

Хора от над 2200 жилища в Йорк бяха евакуирани. Граждани от общо 3500 жилища в близост до река Фос пък бяха посъветвани да имат готовност за евакуация.

Властите предупредиха, че през следващите 24 часа може да се изсипят валежи, равняващи се на обичайното количество за един месец.


Хора бяха спасени от къща в Баилдон, Източен Йоркшир. Снимка: BBC

И двете реки Ируел и Роч преляха, предизвиквайки наводнения в Салфорд, Манчестър и Рочдейл. Улиците в централен Лийдс също са под вода, след като река Ер е излязла от коритото си. 

Министърът на околната среда Лиз Тръс заяви, че властите ще направят проверка на всички защитни съоръжения. Тя добави, че валежите в някои части от Северна Англия са безпрецедентни и някои съоръжения са "залети". Министърът предупреди и че част от реките още не са достигнали връхните си нива.

"Мислите ми са насочени към хората, чиито домове пострадаха при наводненията", написа от своя страна премиерът Дейвид Камерън в социалната мрежа Туитър. 

Доброволци от червения кръст работят в три центъра за настаняване на пострадали в Чорли, Салфорд и Бъри. Говорителка от Бъри съобщи, че в центъра там има над 50 души, цитирана от BBC.

Парк за каравани в Кнаресборо е целият под вода след като река Нид излезе от коритото си. Снимка: PA

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови