Северна Корея затваря много от посолствата си по света

OFFNews 01 ноември 2023 в 12:29 2433 2

Северна Корея

Снимка GettyImages

Северна Корея е готова да затвори много от посолствата си, включително в Испания, Хонконг и в страни в Африка, съобщава Ройтерс.

В понеделник севернокорейската държавна медия KCNA съобщи, че посланиците на страната са били на последните си посещения при лидерите на Ангола и Уганда миналата седмица, а местните медии в двете африкански страни съобщиха за затварянето на севернокорейските посолства.

Както Ангола, така и Уганда изградиха приятелски отношения със Северна Корея от 70-те години на миналия век, поддържайки военно сътрудничество.

Затварянето на посолствата може да бъде „едно от най-големите промени във външната политика на страната от десетилетия“, с последици за дипломатическия ангажимент, хуманитарната работа в изолираната страна, както и възможността за генериране на незаконни приходи, пише Чад О' Карол, основател на фокусирания върху Северна Корея уебсайт NK Pro.

Министерството на обединението на Сеул, което се занимава с междукорейските въпроси, заяви, че изтеглянето на мисиите отразява въздействието на международните санкции, насочени към ограничаване на финансирането за ядрените и ракетните програми на Севера.

„Те изглежда се оттеглят, тъй като техният бизнес с печалба в чуждестранна валута се спъва поради засилването на санкциите от международната общност, което затруднява по-нататъшното поддържане на посолствата. Това може да е знак за тежката икономическа ситуация в Северна Корея, където е трудно да се поддържат дори минимални дипломатически отношения с традиционно приятелски настроени страни", се казва в изявление на министерството.

Северна Корея има официални отношения със 159 държави, но е имала 53 дипломатически мисии в чужбина, включително три консулства и три представителства, докато не се оттегли от Ангола и Уганда.

Посолството в Испания също ще бъде закрито, а мисията на Северна Корея в Италия ще се занимава с делата в съседната страна, съобщи южнокорейската информационна агенция "Йонхап".

Кореспонденцията с Испанската комунистическа партия, публикувана на уебсайта на партията, показва, че севернокорейското посолство обявява закриването в писмо от 26 октомври.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

2

edin slep

01.11 2023 в 13:34

Няма денги, а Путин с какво ли им плаща за оръжието, може би с рубли ... да бе, и корейците искат презрените Долари.

-1650

1

ob1

01.11 2023 в 13:32

Скоро и Северна Северна Корея, т.е. СССР2 :)
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика