Северна Корея се кълне, че не продава оръжие на Русия. Еспертите обаче не вярват

OFFNews 22 септември 2022 в 16:01 4660 9

Ким

Снимка Анадолска агенция

Дружба от векове за векове.

Северна Корея никога не е доставяла оръжия или боеприпаси на Русия и не планира да го прави. В доклад на държавната информационна агенция неназован служител на севернокорейското министерство на отбраната обвини САЩ в "безразсъдни изявления" и призова Вашингтон "да си държи устата затворена", съобщи Би Би Си.

"Неотдавна САЩ и други враждебни сили заговориха за "нарушаване на резолюция на Съвета за сигурност на ООН" чрез разпространяване на "слухове за оръжейни сделки" между КНДР и Русия... Никога досега не сме изнасяли оръжия или боеприпаси за Русия, нито пък планираме да го правим", заяви неназован служител на Главна дирекция "Технологии" към Министерството на отбраната на страната, цитиран от Корейската централна информационна агенция.

В началото на септември представители на администрацията на президента Байдън потвърдиха разсекретена по-рано оценка на американското разузнаване, че Северна Корея продава оръжия на Русия в нарушение на санкциите на Съвета за сигурност на ООН, които забраняват на Пхенян да внася или изнася оръжия.

Зам.-говорителят на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател обяви, че Русия "е в процес на закупуване на милиони ракети и артилерийски снаряди от Северна Корея за използване в Украйна".

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби посочи, че американската администрация смята, че покупките "биха могли да включват буквално милиони боеприпаси, ракети и артилерийски снаряди".

След това обаче, позовавайки се на разсекретени американски разузнавателни данни, той подчерта, че покупките все още не са приключили и няма данни закупените боеприпаси да са използвани в Украйна.

Според професора в университета Ихва в Сеул Лейф-Ерик Исли твърденията на севернокорейския режим, че се отказва от продажбата на оръжие, трябва да се приемат с резерви.

"Северна Корея предпочита да пази в тайна продажбите си на оръжие, не само защото такива сделки могат да бъдат последвани от нови санкции, но и защото клиентите на Пхенян обикновено са замесени и в други незаконни дейности", казва той. - Твърденията на КНДР са недостоверни, още повече, че режимът на Ким, подобно на Русия на Путин, се опитва да разпространи контрааргументи, за да се противопостави на разузнаването на САЩ и на международната критика."

Експертите смятат, че теоретично Северна Корея може да се превърне в основен източник на боеприпаси за руската артилерия и стрелково оръжие, тъй като отбранителните системи на двете страни се основават на проекти от съветската епоха.

Пхенян подкрепи руската инвазия в Украйна. Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че целта да се сложи край на хегемонията на САЩ оправдава военните методи на Русия. Той призна независимостта на двата проруски субекта в Източна Украйна и обеща да укрепи приятелството си с Москва.

В отговор Путин увери Пхенян, че отношенията между страните ще продължат да се развиват в различни посоки. Въпреки това не е ясно как ще се развие това сътрудничество в момент, когато Русия вече е надминала Северна Корея по тежест на наложените санкции, коментира Би Би Си.

Заради санкциите на ООН работниците от Северна Корея официално са спрели да идват в Русия. Но има и севернокорейски студенти, които искат да учат руски език или да завършат местен университет. Някои от тези хора след това се озовават на строителни обекти в Далечния изток.

Пхенян също така изрази интерес към възможността да изпрати строителни работници, които да помогнат за възстановяването на проруските републики в Източна Украйна.

През юли КНДР стана единствената държава, освен Русия и Сирия, която призна независимостта на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска "република".

Междувременно през септември самата Северна Корея прие закон, с който обяви страната за ядрена сила. Ким Чен-ун нарече това решение необратимо и изключи всякакви преговори за денуклеаризация на страната, т.е. за отказ от ядрени оръжия.

Новият закон утвърждава правото на КНДР да използва превантивен ядрен удар, за да се защити. Въпреки строгите санкции Пхенян извърши шест ядрени опита между 2006 и 2017 г.

Северна Корея е един от малкото останали съюзници на Русия.

С друг съюзник - Иран, Владимир Путин наскоро лично договори доставките на дронове. Източници от Белия дом твърдят, че първата партида е пристигнала в Москва в началото на септември. Според Вашингтон фактът, че Русия се обръща за помощ към страни, санкционирани от Запада, показва, че положението в Русия е лошо.

"Това показва, че руската армия страда от остър недостиг на доставки в Украйна, причинен отчасти от ограниченията върху износа и вноса", заяви в коментар за Associated Press високопоставен американски служител.

"Кремъл би трябвало да е разтревожен, че му се налага да купува каквото и да било от Северна Корея", казва Мейсън Кларк, ръководител на отдела за руска политика в Института за изследване на войната (ИИВ).

Иран официално отрича да доставя оръжия на някоя от воюващите страни, но по данни на американското разузнаване руски военни са пътували до Техеран, за да преминат курс за работа с произведените в Иран безпилотни самолети от сериите Mohajer-6 и Shahed.

Експертите обаче смятат, че последните събития, и по-специално закупуването на оръжия от КНДР, показват, че санкциите постепенно постигат целите си, като основната им тежест се прехвърля върху руската военна промишленост.

"Изглежда, че Русия изпитва големи затруднения да оборудва фронтовата линия с безпилотни самолети поради недостига на компоненти, причинен от международните санкции", заяви Министерството на отбраната на Обединеното кралство. - От своя страна, ограничената наличност на разузнавателни безпилотни летателни апарати намалява тактическата осведоменост на командирите и все повече затруднява действията на руската армия."

"Единствената причина, поради която Кремъл купува артилерийски снаряди или ракети от Северна Корея или от някой друг, е, че Путин не желае или не може да мобилизира руската икономика, за да поддържа войната дори на най-елементарно ниво", казва Фредрик Каган, военен експерт в Американския институт за предприемачество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1780

10

Де що има застоели боклуци ще ги пробутат, от тях пет от един ако фръкне пак ще е добре, да не говорим, колко от тез дето ще фръкнат ще се взривят. Ама - на война, като на война. Хем ще позасвидетелства малко лоялност, хем ще изцоца някоя рубла. Инак трябва да ги бракува старите боклуци. А най-интересно ще е, когато някои от негодните муниции земат да се взривяват в дулата на оръдията. Един вид фойерверки в знак на приятелство и много по(-)здрави.
:)

925

9

Коментатор

22.09 2022 в 19:49

Големия приятел на джуджето като че ли не иска да има нищо общо с него

2073

8

Johnny B Goode

22.09 2022 в 18:59

Дръж се Кимчо!
Диктаторчета от всички страни, съединявайте се!
Международният тролетариат е с вас!
Венсеремос!
Смърт на отвъдокеанската ламя, свобода на идиотите!

345

6

Джендо Джедев

22.09 2022 в 17:17

До там ли я докара "могучая", бе! :D

-1200

5

путин хуйло

22.09 2022 в 16:26

и и ли Бруте-ким?!

22548

4

dolivo

22.09 2022 в 16:24

комунист се кълне? следователно лъже

комунист и като се хвали лъже...

2051

3

Propaganda

22.09 2022 в 16:14

"Втората" по сила армия в света НЯМА ДОРИ ЕДИН дрон собствено производство.
Дори Али Експрес вероятно има повече разузнавателен капацитет от армията на бедняците-руснаците.

Технологии, които за армията на САЩ, примерно, са тривиални от над 20 години насам.

Та тия ли цървули на путкин, дето само след 4 месеца приключиха и с ракетите си, ще бутнат НАТО?

2073

2

Johnny B Goode

22.09 2022 в 16:09

Както е тръгнало, скоро и Кимчето ще кара Путлер да го чака прав пред диванчето за срещи.

12073

1

IvanofRumen

22.09 2022 в 16:08

На комунистически диктатори не вярвам!
 
X

Да помогнем на украинските деца!