Северна Корея репетира ядрени удари срещу САЩ и Южна Корея

OFFNews 20 март 2023 в 07:43 2538 4

Тази снимка, разпространена от севернокорейското правителство, показва изстрелването на – по тяхно твърдение – балистична ракета от Северна Корея на 19 март 2023 г.

Снимка БТА/АП

Тази снимка, разпространена от севернокорейското правителство, показва изстрелването на – по тяхно твърдение – балистична ракета от Северна Корея на 19 март 2023 г.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун призова страната си да бъде готова да извърши ядрени удари във всеки момент, като обвини САЩ и Южна Корея, че разширяват съвместните си военни учения с участието на американски въоръжения с ядрени способности, съобщиха БТА и Ройтерс с позоваване на местната държавна агенция КЦНА.

В събота и неделя Ким Чен-ун е наблюдавал учения, симулиращи ядрена контраатака срещу САЩ и Южна Корея, като знак за предупреждение към съюзниците.

По време на учението е била изстреляна балистична ракета с имитация на ядрена бойна глава. Ракетата е изминала 800 км и е поразила цел на височина от 800 м в рамките на сценарий за тактически ядрен удар, съобщава КЦНА.

Южна Корея и Япония съобщиха за пуск на севернокорейска балистична ракета с малък радиус на действие от източния бряг на страната в неделя.

КЦНА пише, че тези ученията имат за цел да засилят "военното възпиране и способността за ядрено противодействие" на страната и обвини Вашингтон и Сеул, че правят "явен опит да разпалят война" срещу нея.

"Ученията имаха за цел също така да демонстрират нашата по-твърда воля за реален военен отговор и да отправят по-силно предупреждение към врага, който разширява военните си учения с цел агресия", заявиха от KCNA.

Северна Корея реагира остро на съвместните военни учения на Южна Корея и САЩ през този месец и ги определи като репетиция за инвазия срещу нея.

В друго съобщение КЦНА предаде, че 1,4 млн. севернокорейци са изразили доброволно желание да се присъединят или върнат в армията, за да воюват срещу Сеул и Вашингтон. Само два дни по-рано броят на доброволците, посочен от държавен вестник, беше 800 хиляди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

4

ob1

20.03 2023 в 09:51

Не разбирам дебелото Ким какво се напъва. Има нагледен пример какво се случва при среща на армия от ВСВ с по-високотехнологична. ПедеруZия въпреки смазващото превъзходство в бройките яде пердах.
СК да приемем, че имат няколко ядрени бойни глави (годността е отделна тема). Друго какво имат? МиГ-21, дърти гаубици и допотопни танкове и БМП-та. Тръгнали с гол г@з таралежи да мачкат...

805

3

Fear

20.03 2023 в 08:36

На мен ми е интересно, докога света ще ги търпи тези.
Голямата Северна Корея реши преди година сама да се приключи, ама на тези ще трябва да се обърне специално внимание.

345

2

Джендо Джедев

20.03 2023 в 08:34

А да репетират изхранването на населението си - кога? :D

22548

1

dolivo

20.03 2023 в 07:54

контраатака на какво? никой не ще да се занимава с тях...

 
X

Да помогнем на украинските деца!