Северна Корея отново изстреля ракета и предизвика яростна реакция

Георги Савчев 14 май 2017 в 08:18 10093 2

Снимка Карта: Би Би Си

Северна Корея проведе нов тест с балистична ракети дни след встъпването на новия президент на Южна Корея в длъжност, предадоха световните агенции.

Ракетата е изстреляна от район край западното крайбрежие, пишат Ройтерс и Би Би Си, като цитират военни източници от Южна Корея. Става въпрос за Кусон, северозападно от столицата Пхенян, според южнокорейската агенция Йонхап.

Ракетата е прелетяла 700 км и е паднала в Японско море, пише японската агенция Киодо, цитирана от ТАСС и БТА. Полетът ѝ е продължил 30 минути. Тя не е причинила вреди.

Според източници в японското правителството Пхенян вероятно е изпитал балистична ракета от нов тип. 

При предишния опит ракетата се взриви минути след началото на полета си.

Япония веднага протестира днешното изстрелване. В изявление пред журналисти премиерът Шиндзо Абе го нарече нарушение на резолюциите на ООН.

Въоръжените сили на САЩ са засекли и проследили новото изстрелване на ракета от Северна Корея, съобщи говорител на Тихоокеанското командване (ПАКОМ) на американските въоръжени сили, цитиран от ТАСС и БТА.

Според него ракетата е изстреляна в 10:30 ч в събота хавайско време (23:30 ч българско). Той потвърди, че тя е била изстреляна от полигон край град Кусон и е паднала в Японско море.

"Уточнява се какъв тип е била ракетата. Полетът ѝ не съответства на междуконтинентална балистична ракета", посочи говорителят. 

Новоизбраният президент на Южна Корея Мун Дже-ин свика спешно заседание на южнокорейския съвет за национална сигурност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови