Северна Корея обвини САЩ в опит за заговор за убийството на Ким Чен Ун

OFFNews 05 май 2017 в 13:13 3505 0

Северна Корея обвини Централното разузнавателно управление на САЩ в заговор за убийството на лидера на страната Ким Чен Ун с "биохимични субстанции", предаде Би Би Си.

В изявление министерството по национална сигурност съобщи, че терористична групировка, подкрепена от ЦРУ и южнокорейското разузнаване, е навлязла в страната с цел да подготви атака с биохимическо оръжие.

Макар че не назовават Ким Чен Ун директно, от министерството твърдят, че нападението е било насочено към "върховното ръководство". Пхенян нарича синът на Ким Чен Ир именно върховен лидер.

Властите твърдят, че севернокореец с фамилия Ким, работещ в Русия, е бил подкупен с близо 300 хиляди щатски долара от Южна Корея, за да осигури детайлна информация за често използвано местонахождение на събития. Целта била да се разучат възможните методи на атака.

Северна Корея ще намери и унищожи безмилостно терористите, предупреждава ведомството.

"От този момент ще бъде извършена антитерористична атака в корейски стил, за да се прогонят разузнаването, заговорническите организации на империалистите от САЩ и кликата на марионетките", се твърди в изявлението, разпространено от Корейската централна новинарска агенция (КЦНА).

Обвинението подклажда допълнително напрежение между и без това изострените отношения между двете страни.

Вашингтон твърди, че търси разрешение на проблема с оръжейната програма на комунистическата страна, но нееднократно американски представители, включително президентът Доналд Тръмп, са предупреждавали за потенциална военна намеса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!