Северна Корея обяви, че извежда в орбита сателит

OFFNews 21 ноември 2023 в 18:55 1773 1

Северна Корея

Северна Корея изстреля ракета, за която твърди, че ще изведе в орбита сателит, предадоха световните агенции. 

Заради изстрелването на ракетата Япония издаде предупреждение към жителите на префектура Окинава. Впоследствие предупреждението бе отменено. А премиерът на Япония Фумио Кишида осъди с възможно най-твърди думи ракетното изпитание.

"Макар севернокорейците да казват, че са изстреляли сателит, изстрелването на обект, при което се използва технологията на балистичните ракети, е ясно нарушение на резолюциите на ООН", подчерта Кишида, цитиран от Франс прес и БТА.

Северна Корея информира вчера Япония за намерението си да изстреля сателит във всеки един момент в периода 22 ноември-1 декември.

Япония и Южна Корея казаха, че засега не могат да потвърдят дали севернокорейски сателит е бил изведен в орбита. Ако това се потвърди, това ще бъде трети опит за тази година на Пхенян да изстреля спътник. Предишните два опита - през май и през август - се провалиха.

Сеул от седмици предупреждава, че Пхенян е в последния етап от подготовката на ново изстрелване на шпионски сателит. Вчера южнокорейската армия предупреди Северна Корея да прекрати незабавно подготовката, защото в противен случай ще предприеме необходимите мерки. Една от тях би била преустановяване на прилагането на споразумението от 19 декември 2018 г., което целеше да понижи военното напрежение между двете корейски държави по границата им чрез създаване на морски буферни зони.

Неотдавнашното сближаване между Северна Корея и Русия също безпокои САЩ и техните съюзници - Япония и Южна Корея. Според Сеул Пхенян доставя оръжия на Москва в замяна на руски космически технологии. В началото на ноември американският държавен секретар Антъни Блинкен разкритикува "нарастващите и опасни връзки между Пхенян и Москва".

Тази година Северна Корея извърши рекорден брой изпитания на ракети въпреки международните санкции и предупрежденията на САЩ, Южна Корея и техните съюзници. Освен това Пхенян обяви за необратим статута си на ядрена сила.

Миналата седмица Северна Корея съобщи, че е извършила успешно изпитание на нов тип двигател с твърдо гориво за междуконтиненталните си балистични ракети.

Сеул, Вашингтон и Токио засилиха сътрудничеството си в областта на отбраната заради цялата ситуация. Днес американският ядрен самолетоносач "Карл Винсън" пристигна в южнокорейската военноморска база Пусан. По този повод южокорейските военноморски сили обявиха, че това ще засили позициите на съюзниците пред ядрените и ракетните заплахи на Северна Корея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

1

ob1

21.11 2023 в 19:34

Ще го изстрелят от Китай, гр. Шенян, на ~360км СЗ от Пхенян. Просто до там ще опъват прашката...
Венсеремос, другарЕ!
 
X

Да помогнем на украинските деца!