Сеул изстреля три ракети в отговор на Ким Чен Ун

OFFNews 02 ноември 2022 в 09:11 1167 0

карта
Пътят на севернокорейската ракета, която падна в териториалните води на Южна Корея.

Южнокорейската армия изстреля в сряда три ракети в отговор на новите изпитания на най-малко 10 ракети от Северна Корея, предаде БТА.

Това е станало, след като една от севернокорейските ракети падна по-рано днес близо до южнокорейските води – на 57 километра от южнокорейския град Сокчхо и на 26 км южно от Северната разграничителна линия – оспорвана демаркационна линия в Жълто море, разделяща двете Кореи.

Трите южнокорейски ракети въздух-повърхност паднали в морето на подобна дистанция от демаркационната линия, посочва Би Би Си, позовавайки се на официални представители.

Реакцията на Сеул показва, че Южна Корея ще отвърне твърдо на всякаква провокация, посочва южнокорейската армия, отбелязват световни агенции.

Президентът на Южна Корея Йон Сук-йол определи изстрелването на севернокорейски ракети като териториална инвазия, предвид това че една от ракетите е преминала през линията между двете страни за първи път, откакто е разделен Корейският полуостров.

Северна Корея изстреля най-малко 10 разнородни ракети днес. Едната е паднала в морето на 57 километра от южнокорейския град Сокчхо. Друга е летяла по направление към южнокорейския остров Улиндо, но е паднала на 167 километра от него. Заради нея на острова е била обявена въздушна тревога. Трета ракета е паднала извън пределите на изключителната икономическа зона на Япония. За три от ракетите бе съобщено, че са балистични.

Новите ракетни изпитания идват в момент, в който Пхенян поиска от САЩ и Южна Корея да спрат с големите военни учения и ги определи като провокация, която може да предизвика по-мощни последващи ответни мерки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews