Сериалът "Игра на тронове" включен в дело за опита за преврат в Турция

OFFNews 19 май 2017 в 19:10 3214 1

Американският сериал "Игра на тронове" е включен в обвинителен акт срещу военни офицери, заподозрени за връзка с организацията на Фетхуллах Гюлен, която според турското правителство е организирала неуспешния опит за преврат срещу Ердоган, съобщи Агенция "Анадолу". 

Сериалът се споменава в обвинителния акт срещу 136 военни адвокати, които са обвинени за връзки с организацията на Гюлен.

Един от ключовите свидетели по делото - турски военен прокурор, е разследвал петима преподаватели във военно училище в Измир за това, че са пускали на учениците си епизоди от сериала. 

Ключов свидетел по делото, който е работил като военен прокурор, твърди, че обвиняемите са нарочили група преподаватели във военно училище в Измир, които прожектирали епизоди от сериала на учениците си, за да им помогнат да подобрят английския си.

На цялото разследване било дадено името "Игра на тронове", а учителите били обвинени в "обида на турската идентичност" и "сексуална експлоатация" чрез излъчването на сериала на ученици под 18 години и след това уволнени от армията. 

Обвиненията срещу тях са били свалени през октомври миналата година, след като Конституционният съд реши, че правото им на честен процес е било нарушено. 

Свидетелят обвинява заподозрените за връзки с Гюлен в това, че са натопили учителите. Освен това офицерите се оплакали от самия него, след като отказал да води разследването по случая. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови