Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Сепаратисткият лидер на Донецк Денис Пушилин обяви Киев, Полтава и Одеса за руски

OFFNews 27 юли 2022 в 21:28 6189 1

Денис Пушилин

Снимка kp.ru

Денис Пушилин

„Днес е дошло време отново да освобождаваме руските градове, основани от руски хора: Киев, Чернигов, Полтава, Одеса, Днепропетровск, Харков, Запорожие, Луцк.“ Това заяви в Беларус сепаратисткият лидер на непризнатата Донецка народна република Денис Пушилин, цитиран от ТАСС.

Пушилин направи изказването си по време на посещение в Беларус, където е бил „начело на държавна делегация на ДНР.“ Донецкият лидер пристигна в Брест за отбелязването на 78-та годишнина от освобождението му от Съветските войски по време на Втората световна война.

На поднасянето на цветя пред вечния огън в Брестката крепост Пушилин беше в компанията на секретаря на Генералния съвет на партия „Единна Русия“ Андрей Турчак, извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация в Република Беларус Борис Гризлов, както и членове на делегацията на ДНР.

В канала си в Телеграм Денис Пушилин направи паралели между събитията от 1941 г. и това, което се случва сега в Донбас. "Ние, както защитницине на Брест тогава, първи се сблъскахме с кръвожадния и циничен натиск на нацизма. Донбас стана преден пост на руския народ - истинска руска крепост", пише Пушилин.

След изявленията на руския външен министър Сергей Лавров, че географията на специалната операция се разширява, изказването на Денис Пушилин е поредна претенция към украински територии. Любопитно е, че Беларус до този момент не е признала нито сепаратистките републики около Донецк и Луганск, нито анексирането на Крим.

Почти по същото време бившият президент Дмитрий Медведев пусна картинка, в която пък лансира заявяваната вече от него теза за разпад на Украйна и за това как ще бъде разделена между Русия и Полша, а Украйна ще се ограничи единствено до Киевска област. В картата на Медведев Одеса, Николаев и Херсон отиват в Русия, Черновци и Виница в Румъния, Ужгород в Унгария, а Полша си „прибира“ предвоенните територии като стига до Житомир.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews