Сенатор говорù 15 часа, за да попречи на гласуване

OFFNews 06 април 2017 в 07:45 5750 3

Снимка Ron Edmonds/AP

Демократът от щата Орегон Джеф Мъркли

Американски сенатор говори повече от 15 часа от трибуната на горната камара на Конгреса, за да попречи на процеса на утвърждаване на номинирания от президента Доналд Тръмп за нов член на Върховния съд Нийл Горсъч, предаде Франс прес.

Демократът от щата Орегон Джеф Мъркли започна своето изказване в 19 ч. местно време във вторник и продължи да говори цялата нощ. Политикът напусна трибуната в 10.15 ч. сутринта местно време.

Дългите речи са използвани като тактика за блокиране на дебати в Конгреса на САЩ. В случая обаче действията на Мъркли имаха предимно символно значение, тъй като гласуването за утвърждаването на Горсъч е чак утре.

Нийл Горсъч, снимка: AP

Демократическото малцинство в Сената е почти единодушно против Горсъч, но републиканците изглеждат решени да прокарат номинацията на този съдия, с когото консерваторите ще станат мнозинство във Върховния съд.

Рекордът за най-дълга реч на американски сенатор от трибуната датира от далечната 1957 г. Тогава демократът от Южна Каролина Стром Търмонд говори в продължение на повече от едно денонощие (24 часа и 18 минути) без прекъсване, за да блокира закон за гражданските права.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8959

3

Станчо Панса

06.04 2017 в 10:43

Ще ме извинявате, Господин Професоре, но ако проверите резултатите от изборите в САЩ, ще установите, че за Хилъри Клинтън са гласували близо 3 милиона души повече, отколкото за Тръмп. Така че не знам за каква демокрация говорим. И именно в това се корени проблема. А фашизоиден е точно Тръмп.

10571

2

Hissarion

06.04 2017 в 09:59

Какво е това "говорй" - това образователен сайт за северозападни диалекти ли е или блог на рапъри от Овча Купел?