СДСМ избира наследник на Зоран Заев

OFFNews 12 декември 2021 в 09:08 1565 0

Снимка БТА/Архив

Днес в РС Македония всички членове на Социалдемократическия съюз (СДСМ), които притежават електронна партийна книжка, ще имат право да гласуват за избор на нов председател на партията. Те ще гласуват в 194 избирателни секции на територията на цялата страна. Според последните данни в СДСМ членуват около 60 000 души, предаде БГНЕС.

До извънредния вот се стигна след като Заев подаде оставка от поста си на лидер на СДСМ поради катастрофалната загуба на местните избори на 31 октомври тази година.

Трима са кандидатите за лидерския пост в партията. Като фаворит се сочи сегашният заместник финансов министър Димитър Ковачевски. Зад неговата кандидатура застана открито Зоран Заев, който го включи в преговорите за разширяването на управляващата коалиция с още една партия - албанската формация „Алтернатива“.

Другите двама кандидати са Фросина Ременски и Йован Деспотовски. След избора на новия председател на партията СДСМ ще организира конгрес, на който новият лидер ще бъде избран и като бъдещ мандатоносител.

Зоран Заев ръководи СДСМ в продължение на 12 години. Той бе избран за премиер за първи път в края на месец май 2017 г. Той смята да се оттегли и от премиерския пост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови