Сделка за атомна централа спасила медиците ни в Либия

OFFNews 30 април 2012 в 18:48 2122 1

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Френският президент Никола Саркози е сключил сделка за атомна електроцентрала с либийския диктатор Муамар Кадафи през 2007 година.

Цената на сделката била свободата на българските медици, задържани по обвинения за заразяване с вируса на СПИН на либийски деца. Това съобщава в понеделник френското списание "Енрок". Изданието твърди, че разполага с поверителни дипломатически документи за „тайната, която Саркози укрива вече пет години“.

Либийският диктатор искал от Франция доставката на атомна централа, за да освободи българските медици. Саркози се съгласил на сделката, която формално трябвало да завърши с меморандум за разбирателство в областта на ядрената енергетика между Франция и Либия. На 25 юли 2007 година, след освобождаването на българите, тогавашният министър на външните работи на Франция Бернар Кушнер подписва с Либия военно споразумение и споразумение в областта на ядрената енергетика, посочва "Енрок". Изданието отбелязва, че „спасението на българските медицински сестри е договорено за френски ракети и атомна централа“.

OFFNews припомня, че на 6 май французите ще гласуват на балотаж за президент. Предизборната кампания преди втория тур е в разгара си. Според последните социологически проучвания Никола Саркози губи популярността си за сметка на кандидата на социалистите Франсоа Оланд. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови