Съветник на тъста на Путин търгува с въглища и пшеница от анексираните украински територии

OFFNews 09 януари 2024 в 15:17 1320 4

Темеркаев

Снимка МАИБ

Муслим Темеркаев

Вносителят от така наречените Донецка и Луганска народна република се оказва съветник на президента на Международната асамблея на ислямския бизнес Марат Кабаев, баща на Алина Кабаева. За нея се твърди, че е жената, с която Владимир Путин споделя постелята си от години.

Митническите данни, цитирани от "Важные истории", показват, че през 2023 г. компанията Green Rabbit Limited е продала 16 000 тона пшеница и 88 000 тона въглища, кокс и руда - основно за Турция и Албания, общо за 1,2 млрд. рубли.

Green Rabbit е закупила въглища на стойност почти 1 милиард от двете "републики" директно от компаниите Ugol Donbassa, Krasnoluchantratsit и MV-Sverdlovskugol чрез посредника Syndicate Promo. Въпросната фирма е регистрирана в Москва от родения в Донецк Сергей Синелников. През 2023 г. "Синдикат Промо" е платила над 160 млн. рубли за транспортни услуги на "Флоренция", която е логистична компания. Според Ройтерс тя доставя въглища от анексираните територии. Разследващият проект "Система" свързва "Флоренция" с украинския политик и приближен на Путин Виктор Медведчук.

Green Rabbit купува пшеница за повече от 220 милиона рубли от компанията Agora. Тя е регистрирана в Ростовска област, но доставчиците ѝ са в Донецк: корпорация "Аграрний Донбас", зърнена компания "Донафтасервис" и други.

Green Rabbit е регистрирана в Хонконг. Според местния регистър дружеството е собственост на мъж на име Муслим Темеркаев; в регистъра е посочен неговият адрес.

Темеркаев е съветник на Марат Кабаев в Международната асамблея на ислямския бизнес и отговаря за въглищната индустрия. Освен това Темеркаев заема длъжността обществен комисар за ислямските финанси в Москва.

Международната асамблея на ислямския бизнес (МАИБ) е създадена от бащата на Алина Кабаева - Марат Кабаев, през 2016 г., за да подкрепя предприемачите, които изграждат бизнес, "основан на етиката и морала". Сред участниците в МАИБ са "много бизнесмени от Турция", разказва Кабаев. През 2019 г. бе съобщено, че МАИБ иска да открие банка в Донецк, "да прави разплащания, за да заобиколи санкциите". Самият Кабаев заяви, че неговата асамблея ще допринесе за развитието на икономиката и бизнеса на ДНР.

"Виждаме, че ДНР има цялата необходима инфраструктура за развитие на бизнеса, ще подкрепим тези начинания", казва той.

Съветникът на Кабаев Муслим Темеркаев първоначално е заявил, че никога не е чувал за Green Rabbit, но след като получава извлечение от хонконгския регистър с името си, променя първоначалната си версия в това, че компанията е продадена и той няма нищо общо с нея.

Сергей Синелников, собственик на "Синдикат промо", заяви, че "не се занимава с износ на въглища" и не знае за съществуването на Green Rabbit. Сергей Пушкарски, директор на Agora, отказа да отговори на журналистически въпроси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

4

БотоксПутю

09.01 2024 в 16:35

"президента на Международната асамблея на ислямския бизнес Марат Кабаев"
Този не беше ли треньор по футбол?

10298

3

AntiZ

09.01 2024 в 16:28

Че има ли идиот, който да не е разбрал тези руски боклуци закакво нападнаха Урайна? За тях е измислена поговорката "чуждата кокошка - прасе им се вижда"!

345

2

Джендо Джедев

09.01 2024 в 16:05

Нормално, велможите си разпределят благинките от полазените територии, а семействата на тия алкаши дето си оставиха лешовете там, ще получат по 5 кила замразена риба. Пито-платено, баце, русский мир! Там е така!

22548

1

dolivo

09.01 2024 в 15:31

грабежът не е спирал

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика